Mechový dort
POTŘEBUJETE: 300 g hladké špaldové mouky Babiččina volba, 125 g čerstvého baby špenátu, 3 vejce, 150 g cukru krupice, 175 ml oleje, 1 kypřicí prášek kůru z ½ bio citronu, 1 lžíci citronové šťávy
Na krém: 400 g smetany ke šlehání (31%), 500 g mascarpone, 120 g moučkového cukru, mletou vanilku
Vajíčka vyndáme z lednice alespoň 30 minut před přípravou těsta. Pak je vyšleháme s cukrem do světlé nadýchané pěny. Mezitím v mixéru rozmixujeme špenát a olej do hladké pasty. Nalijeme špenátovou pastu do těsta a zapracujeme. Nakonec vmícháme i špaldovou mouku a prášek do pečiva. Dortovou formu o průměru 19 cm lehce vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Rozehřejeme troubu na 170 °C a pečeme asi 45 minut. Vyšleháme smetanu s cukrem, poté přidáme vanilku a po lžících zapracujeme mascarpone, až vznikne hladký krém. Vychladlý korpus rozřízneme na třetiny, postupně promazáváme vrstvou krému a skládáme. Vrchní patro korpusu rozdrobíme a nasypeme na poslední vrstvu krému. Zdobíme drobným ovocem.
Více receptů najdete v tištěném Aha!