Pivní čokoládový dort
POTŘEBUJETE 200 ml tmavého piva 2 vejce 200 g třtinového cukru 125 g másla 100 g čokolády s obsahem kakaa min. 70% 150 g hladké mouky 1 prášek do pečiva 4 lžíce kakaa
Na krém: 2 lžíce tmavého piva 125 g másla 150 g čokolády 120 g zakysané smetany 100 g třtinového cukru
Troubu předehřejeme na 160 °C. Vejce s třtinovým cukrem vyšleháme pomocí mixéru do pěny. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu spolu s máslem. Do mísy prosejeme mouku a přidáme prášek do pečiva a kakao. Poté vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem, vyšlehaná vejce s cukrem a pivo. Vymícháme hladké těsto a nalijeme ho do máslem vymazané formy o průměru 26 cm. Vložíme do trouby a pečeme 30 minut. Upečený dort necháme vychladnout. Mezitím ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem. V míse metlou důkladně vyšleháme zakysanou smetanu s cukrem a pivem. Nakonec vmícháme rozehřátou čokoládu s máslem. Hotový krém rozetřeme ve vyšší vrstvě na vychladlý korpus.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.