Citrusové moučníky: Pomerančový koláč s mandlemi

POTŘEBUJETE: 2 bio pomeranče 80 ml oleje 120 g hladké mouky 120 g mandlové moučky 1 ½ lžičky kypřicího prášku 4 vejce 200 g cukru krupice 45 g mandlových plátků olej na formu moučkový cukr na posyp
Celé pomeranče (včetně kůry) nakrájíme a vložíme do mixéru. Rozmixujeme je na pyré. Přilijeme olej a dále mixujeme, aby se vše spojilo. Ve velké míse smícháme mouku, mandlovou moučku a prášek do pečiva. Dobře vmícháme pomerančové pyré. Plátky mandlí vsypeme na plech s pečicím papírem a pečeme zhruba 7 minut dozlatova v troubě, kterou rozehříváme na 180 ºC. Dortovou rozevírací formu o průměru 22 cm vymažeme olejem a vyložíme pečicím papírem. V misce ušleháme vejce do světlé pěny. Za stálého šlehání postupně přisypáváme cukr a šleháme do zhoustnutí, trvá to zhruba 15 minut. Nadvakrát pěnu zlehka zapracujeme do pomerančové směsi. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme 50 minut v předehřáté troubě. Zkusíme špejlí. Hotový koláč posypeme mandlemi, necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.