Svatomartinská husa podle Leony Machálkové

POTŘEBUJETE: 1 husu přibližně 3 kg sůl kmín jablka
Husu si den před pečením nejprve důkladně očistíme a omyjeme. Vyjmeme z ní případně droby a ze všech stran nasolíme. Solí nešetříme a solíme i zevnitř. Pak husu okmínujeme. Dáme na plech nebo na mřížku a necháme ji ještě odležet v lednici. Minimum je přes noc, ideál je 24 hodin. Nasolenou husu osušíme a vnitřek vyplníme jablky. Ideálně pečeme na plechu s vyšším okrajem, aby se propekla i na spodní straně. Husu před pečením podlijeme vodou a dáme péct do trouby rozehřáté na 120 °C. Pečeme podle velikosti husy 4 až 6 hodin. Maso musí jít po upečení úplně od kosti. Pak husu vyndáme z trouby, zvýšíme teplotu na 230 °C, husu vrátíme a zprudka zapečeme asi 15 minut pro pěkně křupavou kůrčičku. Upečenou husu dáme stranou a necháme odpočívat. Mezitím z plechu slijeme přebytečný tuk. Dáme na sporák a zalijeme vodou nebo vývarem. Necháme přijít k varu a zároveň seškrábeme a rozmícháme všechny připečeniny. Přes cedník slijeme do rendlíku a svaříme na silnou šťávu. Husu naporcujeme a podáváme spolu se šťávou a husím sádlem. A ideálně s knedlíkem, lokšemi a zelím.
Více receptů slavných najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 44.