HRUŠKY NASLADKO I NASLANO: Koláč s hruškami a čokoládou
Koláč s hruškami a čokoládou POTŘEBUJETE: 150 g hladké mouky 100 g másla 50 g moučkového cukru ½ sáčku vanilkového cukru 1 žloutek 1 citron
Na náplň: 4 hrušky 1 lžíci cukru krupice 12 piškot 90 g cukru moučka 2 lžíce holandského kakaa 1 hořkou čokoládu 2 vejce 1 lžíci rozpuštěného másla, 1 lžíci hladké mouky
Máslo, mouku, cukr, žloutek a kůru dobře propracujeme na vále. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do lednice asi na půl hodiny. Hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a necháme 8 minut vařit v cukerném roztoku – 1 lžíce cukru a vody tak akorát, aby v ní byly hrušky potopené. Potom hrušky scedíme a necháme dobře okapat. Těsto si rozválíme na pomoučněném vále na velikost dortové formy, na dno dáme 12 rozdrcených piškotů, na ně navrstvíme hrušky. Ve vodní lázni necháme rozpustit tabulku čokolády. Vedle v misce rozmícháme 2 vejce, ty trochu prošleháme, přidáme cukr, kakao, máslo, mouku a čokoládu. Čokoládové těsto navrstvíme na hrušky, všechno dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 30 – 35 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 43.