JABLEČNÉ VARIACE: Ořechový koláč s jablky
POTŘEBUJETE: 300 g špaldové celozrnné mouky Pernerka 200 g mletých oříšků (vlašské, mandle …) 1prášek do pečiva 100 g cukru 250 g hery máslové
Na náplň: 3 jablka 4 bílky 100 g cukru
Nejprve smícháme všechny suroviny na korpus a vytvoříme hladké těsto. Třetinu zabalíme do potravinářské folie a dáme do mrazáku, zbytek těsta zabalíme a dáme do lednice na jednu hodinu. Těsto z lednice použijeme na spodek korpusu. Vyválíme plát a dáme do koláčové formy o průměru 27 cm, ručně upěchujeme. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Na těsto poklademe jablka a vyšlehaný sníh z bílků a cukru. Nakonec použijeme těsto z mrazáku, které nastrouháme navrch koláče. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 ºC po dobu cca 35 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 43.