Pravý boršč podle táty Haliny Pawlowské
POTŘEBUJETE: 500 g hovězího vysokého žebra s kostí 200 g uzeného masa 300 g červené řepy 1 větší karotku 3 oloupané brambory 1 cibuli 250 g hlávkového zelí 1 malý rajčatový protlak 1 malý kelímek zakysané smetany 1 lžíci vepřového sádla 2 bobkové listy 5 kuliček černého pepře 2 kuličky nového koření 1 lžíci octa 1 lžičku cukru 2 stroužky česneku 2 lžíce nasekané petrželky sůl pepř 1 skleničku naložené řepy
Hovězí žebro dáme do hrnce se studenou osolenou vodou a divokým kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř) a zvolna vaříme asi hodinu. Pak přidáme do hrnce kostičky uzeného masa a vaříme dál aspoň půl hodiny. Průběžně sbíráme z povrchu vývaru pěnu. Ke konci vaření vylovíme koření, přidáme nejdřív na kostky nakrájené oloupané brambory, pak kolečka karotky a na závěr zelí nakrájené na kostičky. A vaříme doměkka. V malém rendlíku mezitím zpěníme na sádle nakrájenou cibulku, přidáme cukr, necháme krátce karamelizovat, vsypeme drobně nakrájenou řepu, mírně osolíme, zalijeme částí vývaru z masa, okyselíme octem a dusíme pod pokličkou do změknutí. Když je řepa měkká, vymácháme do rendlíku rajský protlak a přidáme naloženou řepu i s nálevem. Z hrnce vyndáme hovězí maso, zbavíme ho kosti a nakrájíme na kostky. Ke změklé zelenině do hrnce přidáme obsah rendlíku a kousky masa. Krátce povaříme, dochutíme solí a mletým pepřem, vmícháme utřený česnek, dokyselíme octem a zjemníme lžíci smetany. Na talíři boršč zdobíme lžičkou smetany a petrželkou.
Více receptů podle slavných najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 44.