Svatomartinské recepty: Pečená husa se švestkovou omáčkou
POTŘEBUJETE: 1 husu sůl pepř kmín 2 cibule 500 g sádla 600 g čerstvých švestek 30 g másla 1 lžičku třtinového cukru 2 lžíce medu 2 lžíce zavařených švestek šťávu z 1 pomeranče 150 ml sladšího červeného vína
Husu omyjeme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Uložíme ji do pekáče a kolem rozložíme plátky cibule. Zalijeme ji horkým sádlem tak, aby byla těsně ponořená. Přikryjeme a pečeme nejméně 4 – 6 hodin, záleží na velikosti husy, při 120°C. Měkkou husu vybereme ze sádla a v troubě pod grilem ještě pečeme, dokud povrch nezčervená. Na másle zpěníme pokrájenou cibuli společně se třtinovým cukrem, přidáme švestky zbavené peček, med a zavařeninu s pomerančovou šťávou. Podlijeme vínem, osolíme, opepříme a omáčku krátce povaříme. Podáváme s pečenou husou a bramborovými knedlíky.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.