Guláš na pivu maminky Moniky Absolónové
POTŘEBUJETE: 1,5 kg hovězí kýty zadní bez kosti 750 g cibule 1 celý česnek sůl pepř 5 bobkových listů 20 kuliček nového koření 1 balení mleté sladké papriky majoránku sádlo 1 lahev piva
Na knedlíky: 500 g hrubé mouky 1 prášek do pečiva 3 housky nebo rohlíky 200 ml vlažného mléka 3 vejce sůl
Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme sádlo a osmažíme na něm cibuli. Pak přidáme tři stroužky česneku. Maso nakrájíme a přidáme k orestované cibulce. Trochu podlijeme vodou a vaříme přibližně hodinu a půl. Pak přidáme papriku, nové koření a zalijeme pivem. Necháme povařit. Přidáme bobkový list, pepř, sůl. Přikryjeme a opět vaříme přibližně hodinu, než maso změkne. Před vypnutím přidáme roztlačený zbylý česnek a nakonec majoránku. Na knedlíky nakrájíme housky. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, vejce, nakrájené housky a zalijeme vlažným mlékem. Hněteme a těsto pak necháme chvíli odpočinout. Z těsta uděláme dvě šišky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je pod pokličkou 20 minut. Šišky po vyndání propícháme špejlí, aby z nich vyšla pára. Do knedlíků se může nasekat ještě petrželka. Knedlík pak krájíme nití na tenké plátky a podáváme s gulášem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 44.