Svatomartinské recepty: Slaný koláč s kachním masem
POTŘEBUJETE: 150 g kachního masa 100 g sýru eidam 200 g kysané smetany sůl pepř 75 g másla 230 ml mléka 375 g hladké mouky ½ kostky droždí cukr 2 vejce kmín
Kachní maso nakrájíme na kousky a dáme do menší mísy. Přidáme nastrouhaný sýr a kysanou smetanu. Směs opepříme, zlehka osolíme a promícháme. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mléko a ohřejeme asi na 40 °C. Nemělo by se vařit. Do mísy dáme moku, rozdrobené droždí, špetku cukru, soli, a promícháme. Přidáme ohřáté mléko s máslem a 1 vejce. Vymícháme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto vyválíme do tvaru obdélníka. Na těsto rozetřeme asi 3-4 cm od okrajů připravenou náplň. Opatrně zavineme do tvaru rolády a dáme na plech vystlaný pečicím papírem. Ještě před tím potřeme ze všech stran rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Takto připravený koláč ještě necháme 15 minut kynout. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Po vystydnutí servírujeme nejlépe s pivem.
VÍCE RECEPTŮ NAJDETE V TIŠTĚNÉM AHA! PRO ŽENY ČÍSLO 45.