Žebírka na Coca-Cole
POTŘEBUJETE: 1 ½ l Coca-Coly, 1 velkou cibuli, 6 stroužků česneku, 1 lžíci kuliček celého pepře, bobkový list, 2 kg vepřových žebírek
Na omáčku: 100 g másla 1 malou cibuli, 2 stroužky česneku, 250 ml kečupu, 1 ½ lžičky hořčičného prášku, přírodní krupicový cukr, 1 lžičku worcestrové omáčky, 200 ml coca coly, sůl, čerstvě namletý pepř
Do velkého hrnce dáme colu, čtvrtky cibule, česnek, bobkové listy a kuličky celého pepře. Vložíme žebírka a případně dolijeme vodou tak, aby byla ponořená. Uvedeme do varu, snížíme příkon na co nejmírnější a žebírka za občasného obracení vaříme asi 1 hodinu, až budou zcela měkká a maso půjde snadno od kostí. Zatímco se maso vaří, připravíme si omáčku. Ve velké silnostěnné pánvi promícháme všechny přísady kromě soli a pepře, uvedeme do varu a pak na mírném stupni povaříme do zhoustnutí. Podle chuti osolíme a opepříme, necháme trochu vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Gril rozehřejeme na vysokou teplotu. Žebírka vyndáme z vývaru, osušíme je, osolíme, opepříme a hojně potřeme nachystanou omáčkou. Za častého obracení je pak grilujeme asi 8 minut z každé strany. Volně je zakryjeme alobalem a necháme 5 minut odpočívat. Pak je rozdělíme na jednotlivá žebírka a podáváme se zbylou omáčkou k namáčení.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 18.