Zvěřina patří k podzimu: Jelení hřbet s batátovým salátem
POTŘEBUJETE: 600 g jeleního hřbetu, 1 lžíci sušeného tymiánu, olivový olej, 10 g másla, 4 kuličky sušeného jalovce, 1 stroužek česneku, sůl, pepř
Na salát: 400 g syrových batát, 120 g bílé quinoy v suchém stavu, 80 g červené cibule, 20 g sušených brusinek
Na dresink: 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžíci nasekané petrželové natě, 1 lžičku medu
Půl lžičky smícháme s ostatními surovinami na dresink a směs dáme do lednice. Batáty oloupeme, nakrájíme na klínky, dáme na plech s pečicím papírem, pokapeme lžící oleje a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 25 – 30 minut. Quinou propláchneme, zalijeme ji 450 ml vody a vaříme 15 – 20 minut. Jelení hřbet posypeme tymiánem, solí a pepřem a dáme na pánev vhodnou do trouby s rozehřátým olejem a opečeme ze všech stran. Do pánve dáme máslo, jalovec a rozdrcený česnek a zahříváme, až se máslo rozpustí. Výpekem maso polijeme a dáme do trouby. Pečeme 5 minut, pak ho vyjmeme a dáme na 2 minuty do alobalu. Nakrájíme na plátky. Na čistou pánev dáme olej, opečeme na něm na proužky nakrájenou cibuli a minutu ji opékáme. Přidáme uvařenou quinou, sušené brusinky, sůl a pepř, minutu zahříváme a dáme do mísy. Přidáme upečené batáty a vychlazený dresink a promícháme. Podáváme s masem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 46.