Recepty: Václavky s česnekem a cibulí
POTŘEBUJETE: 500 g václavek (jen hlavičky), česnek, cibule, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, hořčičné semínko, kuličky koriandru, cukr
Václavky očistíme, menší kloboučky necháme vcelku, větší přepůlíme. Dáme do hrnce s 2 litry vody, do které jsme přidali 2 lžíce soli, 20 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření a 2 bobkové listy. Houby vaříme 20 až 25 minut, během té doby sbíráme pěnu. V jiném hrnci si připravíme lák z 600 ml vody, 200 ml octa, 60 g cukru, 20 g soli, 2 bobkových listů, 5 kuliček černého pepře, 3 kuliček nového koření, 2 hřebíčků, půl lžičky hořčičného semínka a půl lžičky kuliček koriandru. Vše povaříme asi 5 minut. Houby slijeme, propláchneme, narovnáme do sklenic, do každé přidáme stroužek česnek a čtvrt cibule. Zalijeme horkým nálevem. Zavíčkujeme a sterilujeme při 80 °C minimálně 30 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41: