Zdraví z kuchyně - aneb jak podpořit imunitu správnými potravinami...
Podzimní období je pro naše tělo vždy náročné. V létě jsme si užívali a dopřávali leckdy i nezdravé dobroty, s příchodem chladnějších dnů se dostavuje větší únava a náchylnost chytit nějakou nemoc. Letos nás navíc kromě obvyklých viróz a chřipek ohrožuje nebezpečný covid-19, proti kterému je složité se bránit. Lékaři a hygienici doporučují, kromě pravidla tří R (nosit Roušky, dezinfikovat si Ruce a dodržovat Rozestupy) také posilovat imunitu. Přinášíme vám přehled potravin, které očišťují a posilují organismus, plus recepty, co z nich připravit.
Co je detoxikace
Jde o způsob očištění těla od škodlivin, kterými je zanesené. Přirozená detoxikace probíhá v těle neustále, toxiny jsou vylučována prostřednictvím jater, ledvin a střev. Tyto orgány mohou být kvůli nezdravému životnímu stylu, který zahrnuje stres, častou konzumaci alkoholu, cigaret a nekvalitní stravy plné tuků, cukrů a dalších škodlivin, přetížené. Příznaky škodlivinami přetíženého organismu jsou zejména špatné trávení, pocity těžkosti, nepravidelné vyprazdňování, zvýšená únava, bolesti v oblasti břicha, ale také kloubů.
Jak správně na to
Ačkoli by bylo žádoucí, abychom správnou životosprávu dodržovali celoživotně, na »rychlou« očistu nám stačí zhruba týden. Po této době dochází k odpočinku detoxikačních orgánů a zvýšení jejich výkonu. Klasický postup detoxikace je vynechání průmyslově zpracovaných potravin, jídel z fastfoodů a dalších škodlivin a zvýšení konzumace vlákniny zejména ve formě ovoce a zeleniny. Radikálnější formou detoxikace je půst, kdy 24 až 36 hodin konzumujeme jen vodu, bylinné čaje, případně zeleninové a ovocné šťávy.
Co se nesmí
Aby detox fungoval, je nutné vynechat zcela alkohol, kávu, sycené nápoje a černý čaj, bílý cukr a dochucovadla. Také se doporučuje také omezení konzumace soli, výrobků z mouky a produktů živočišného původu.
A co naopak pomůže
Celý proces očisty podpoří pravidelný pohyb, zejména kardio (např. svižná chůze), kdy se člověk zapotí. Skvělým tipem jsou také masáže, zejména lymfatické, saunování i akupunktura.
Avokádo: Je velmi bohaté na antioxidanty. Pomáhá blokovat karcinogeny a posiluje činnost jater.
Avokádový humus
POTŘEBUJETE:
1 zralé avokádo
400 g sterilované cizrny
1 chilli papričku
2 lžíce tahini pasty
sůl
1 hrst nasekané listové petržele
šťávu z ½ limetky
olivový olej
Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a dužinu dáme do mixéru. Přidáme scezenou cizrnu, nasekanou chilli papričku, tahini, olivový olej a sůl. Rozmixujeme dohladka, podle potřeby přiléváme olej. Přidáme limetovou šťávu, promícháme a vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme s krekry nebo zeleninovými hranolky.
Více o prospěšných potravinách a recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 49!