Zdraví z kuchyně - aneb jak imunitě prospěje ananas, brokolice nebo červená řepa...
Podzimní období je pro naše tělo vždy náročné. V létě jsme si užívali a dopřávali leckdy i nezdravé dobroty, s příchodem chladnějších dnů se dostavuje větší únava a náchylnost chytit nějakou nemoc. Letos nás navíc kromě obvyklých viróz a chřipek ohrožuje nebezpečný covid-19, proti kterému je složité se bránit. Lékaři a hygienici doporučují, kromě pravidla tří R (nosit Roušky, dezinfikovat si Ruce a dodržovat Rozestupy) také posilovat imunitu. Přinášíme vám přehled potravin, které očišťují a posilují organismus, plus recepty, co z nich připravit.
Ananas: Obsahuje trávicí enzymy, které pomáhají očistit tlusté střevo a regulovat trávení. Také zlepšují krevní oběh.
Ananasové carpaccio
POTŘEBUJETE:
1 střední ananas
1 hrst čerstvé máty
25 g třtinového cukru
50 g kysané smetany
Ananas oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, můžeme vykrojit tvrdý střed. Do hmoždíře dáme lístky máty a cukr, podrtíme a směsí posypeme plátky ananasu. Zakapeme zakysanou smetanou.
Brokolice: Je jedna z nejzdravějších potravin. Obsahuje vitamíny C, D a E, ale především enzymy podporující detoxikaci jater, krvetvorbu a metabolismus.
Brokolice s tofu
POTŘEBUJETE:
500 g brokolice
250 g tofu
3 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
sůl
mletý pepř
1 lžíci octa
Brokolici očistíme, oloupeme košťál a vložíme ji do vroucí osolené vody s octem. Povaříme, aby byla na skus. V malém kastrůlku zahřejeme olivový olej s utřeným česnekem. Brokolici scedíme, rozdělíme na růžičky, přelijeme olejem a posypeme tofu, které lehce opepříme.
Červená řepa: Podporuje imunitu a regeneruje organismus, především pozitivně ovlivňuje činnost jater a střev.
Salát z řepy
POTŘEBUJETE:
1 syrovou červenou řepu
4 lžíce kvalitní sójové omáčky
3 lžíce vinného octa
3 lžíce třtinového cukru
1 lžíci olivového oleje
1 lžíci dýňového oleje
sůl
1 stroužek česneku
1 hrst sezamových semínek
Řepu oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a poté na plátky. V salátové misce smícháme ocet a cukr, přidáme sójovou omáčku, sůl a oba druhy oleje. Zálivku zamícháme a přidáme řepu. Dobře promícháme a necháme v lednici odležet přes noc. Řepa je krásně křupavá a česnek není palčivý.
Více najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 40.