Nakládané okurky a jiná zelenina: Křenová řepa
POTŘEBUJETE: 1 kg červené řepy, 2 lžíce kořenicí směsi na zavařování Lako Labeta, 100 g cukru, 500 ml octa, 500 ml vody, 2 lžíce semínek fenyklu, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, křen
Vodu, ocet, cukr, Lako a veškeré koření svaříme alespoň 10 minut a necháme vychladnout. Necháme několik dnů stát, aby se proležel. Přecedíme až těsně před samotným zavařováním. Omytou řepu vaříme vcelku i se slupkou 5 minut, ještě teplou oloupeme a nakrájíme. Na dno každé sklenice dáme kousek křenu a naplníme je řepou. Zaléváme studeným nálevem. Víčka i hrdla vydezinfikujeme a uzavřeme. Řepu zavařujeme alespoň 15 minut na 82 ºC.
Tip: Malou řepu lze zavařit celou, větší nakrájíme na plátky, kostičky nebo nudličky. V každém případě nešetříme křenem!
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 35.