Letní ovoce: Borůvkový mřížkovaný koláč

POTŘEBUJETE: 520 g hladké mouky, 250 g másla, 250 g cukru moučka, 2 vejce, 1 kypřicí prášek, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru
Na náplň: 500 g borůvek, 250 g cukru krystal
Z povoleného másla, mouky, cukru, vanilkového cukru, vajec a kypřicího prášku vypracujeme hladké linecké těsto. Pro větší pikantnost je možné do těsta přidat citronovou kůru. Těsto necháme v lednici cca 1 hodinu odpočinout a mezi tím si připravíme náplň. Borůvky omyjeme a rozmačkáme v míse či rozmixujeme v mixéru. Pak dáme do hrnce, přidáme cukr a přivedeme k varu za stálého míchání. Odstavíme a necháme vychladnout. Těsto rozválíme na placku vysokou cca 1 – 1,5 cm a dvě třetiny z něj vmáčkneme do formy vystlané pečiícím papírem tak, aby těsto bylo i po stranách formy. Pak vlijeme náplň, přehneme přes ní těsto, které vyčuhuje přes okraj. Ze zbylého těsta vytvoříme pásy, které rozválíme a klademe na vrch koláče, aby vznikla mřížka. Koláč pečeme na 180 °C v předehřáté troubě 20 – 25 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 23.