Dortíčky pro fajnšmekry
Išlské dortíčky získaly své jméno podle rakouských lázní Bad Ischl, odkud si jich císař František Josef vozil celé krabice. Když cukroví chutnalo císaři, proč by nemělo chutnat i nám, že? My vám dnes přinášíme recept na irské dortíčky ve dvou variantách. Druhý recept jsou pak dortíčky, v nichž se snoubí jemná chuť pomeranče a čokolády.
SVĚTLÉ IŠLSKÉ DORTÍČKY
POTŘEBUJETE: 160 g hladké mouky * 160 g másla * 80 g mletých ořechů * 80 g moučkového cukru Na krém: 80 g másla * 60 g moučkového cukru * 1 žloutek * rum Na ozdobu: čokoládovou polevu * jádra vlašských ořechů nebo mandle
Z mouky, změklého másla, mletých ořechů a cukru vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme odpočinout, klidně přes noc. Pak ho rozválíme na plát a vykrajujeme kolečka. Ta klademe na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova. Z másla, cukru, žloutku a rumu vyšleháme krém, kterým vychladlá kolečka slepujeme. Pak je poléváme čokoládovou polevou a zdobíme půlkou vlašského ořechu nebo mandle.
TIP: Išlské dortíčky se dělají i tmavé, v tom případě do těsta přidáme 2 lžíce kvalitního kakaa.
ČOKOLÁDOVO-POMERANČOVÉ DORTÍČKY
POTŘEBUJETE: 125 g hladké mouky * 1 žloutek * 50 g moučkového cukru * sůl * 100 g másla sla a * 1 vanilkový lusk Na krém: 2 lžíce pomerančové šťávy * 4 lžičky pomerančového likéru * 140 g tmavé čokolády * 200 ml smetany ke šlehání
Mouku prosejeme na vál, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme žloutek. Přidáme m špetku soli, cukr, změklé máslo nakrájené n kousky a dřeň z vanilky, zpracujeme na těsto, které zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minut odpočinout. Na ploše rozválíme na plát asi 3 mm silný, vykrajujeme kolečka, klademe je na plechy s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 8 až 10 minut. Kolečka necháme vychladnout. Na krém zahřejeme v hrnku pomerančovou šťávu a likér, za stálého míchání v nich pak rozpustíme čokoládu. Necháme asi 5 minut chladnout. Ušleháme tuhou šlehačku, vmícháme ji do čokoládové hmoty a necháme vše dobře vychladit. Krém pak stříkáme cukrářským sáčkem na placičky a necháme opět ztuhnout.
DOBRÉ RADY NA PEČENÍ
- Při přípravě máslového krému dbáme, aby suroviny měly vždy stejnou teplotu.
- Když začínáme šlehat máslo, pokrájíme si ho na kousky, aby se našlehalo rychleji.
- Sražený máslový krém můžeme zkusit napravit tak, že ho přešleháme ve vodní lázni. Budeme šlehat příliš dlouho, máslo se zahřeje a začne téci.
- Šlehačku šleháme vždy pořádně vychlazenou, jinak neztuhne. Nesmíme ji ale šlehat zase příliš dlouho, jinak ji přešleháme a zhrudkovatí nám. Pokud si chceme pojistit, že šlehačka bude dost tuhá, použijeme ztužovač.