PROSTŘENO: Nepečený ostružinový dort podle Anny Svobodové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 11. srpna 2022

Svátek slaví Zuzana, zítra Klára

PROSTŘENO: Nepečený ostružinový dort podle Anny Svobodové

Nepečený ostružinový dort podle Anny Svobodové
Nepečený ostružinový dort podle Anny Svobodové (FTV Prima)

Mladá maminka Anička by si přála, aby do jejího znojemského bytu přišlo víc mužů, musí se však spokojit jen s jedním exemplářem. Nepečený ostružinový dort je příjemným osvěžením po piplavé ruční práci u stolu.

Nepečený ostružinový dort podle Anny Svobodové

Potřebujete:

Dortový korpus:

250 g čokoládových máslových sušenek • 125 g másla

Náplň na dort:

500 g měkkého tvarohu • 50 ml vody • 1 sáček želatiny • 80 ml citronové nebo limetkové šťávy • 250 g ostružin (případně malin či jiného čerstvého ovoce) • 100 g pískového cukru • 250 ml smetany na šlehání • 2 lžíce moučkového cukru

Na ozdobu:

200 ml šlehačky • bílá a tmavá čokoláda • pár ostružin

Postup:

1. Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v mikrotenovém sáčku pomocí válečku a jemnou drť smíchejte s rozměklým máslem. Vnitřek rozevírací kruhové dortové formy o průměru 24 cm potáhněte alobalem a dobře propracovanou směs natlačte pomocí lžíce na vnitřní stěnu formy. Horní okraj tenké „sušenkové vystýlky“ po obvodu zarovnejte a v chladničce nechte vše asi půl hodiny ztuhnout.

2. V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!).

3. Zvlášť ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru, zašlehejte do něj větší část vlažné želatiny a pak co možná nejrychleji pevnou šlehačku.

4. Zbytek želatiny rozmixujte s očištěnými ostružinami (jen si pár kousků odložte na ozdobu) a zbylým cukrem.

5. Do vychlazené sušenkové skořepiny ve formě nalijte nejprve bílou tvarohovou náplň, pak přilijte ostružinovou a druhým koncem lžíce či vařečky vše zlehka promíchejte. Docílíte tak nejen na povrchu, ale i na řezu efektního fialovo-bílého mramorování. Povrch náplně uhlaďte a dort nechte alespoň čtyři hodiny v chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobte šlehačkou dochucenou cukrem a ostružinami.

Nepečený ostružinový dort podle Anny Svobodové

Autor:  mpa

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.