Velikonoční fígle v kuchyni
Velikonoce jsou svátky zrození a příchodu jara. A tomu má odpovídat i sváteční stůl. Tradičně by na něm neměla chybět svěží polévka, pečeně, mazanec a beránek. Přinášíme tipy na jejich snadnou přípravu a pár rad co dělat, když se něco nepovede.
Tipy co dělat, když se v kuchyni něco nepovede
* Přesladili jste těsto? Přidejte do něj trochu jablečného jablečné octa nebo čerstvou citronovou šťávu.
* Pečicí papír je občas nepoddajný - aby se lépe přizpůsobil jakémukoli tvaru, stačí jej před použitím celý pomačkat a pak znovu narovnat. Překvapí vás, jak snadno se s ním bude nyní pracovat.
* Ztvrdlý koláč nebo mazanec stačí potřít mlékem a chvilku zapéct v troubě - bude jako čerstvě upečený.
* Děláte beránka z třeného těsta? Dvojnásobné množství sněhu ušleháte, když na každý bílek přidáte 1 lžíci studené vody.
* Zbyly vám bílky? Nalijte je do mikrotenového sáčku a dejte do mrazáku. Až je budete potřebovat, nechte je v lednici rozmrazit. Jde z nich ušlehat krásně tuhý sníh.
Babiččin mazanec
Ingredience: 500 g hladké mouky, 350 ml mléka, 150 g cukru, 100 g másla, 100 g rozinek, 2 vejce, 7 g soli, 1 balíček droždí, citronová kůra, mandle a moučkový cukr.
Droždí rozdrobte, zasypte troškou cukru a opatrně zalijte trochou vody. Nechte na teplém místě vyběhnout a v míse smíchejte s ostatními přísadami. Důkladně prohněťte a vytvořte vláčné těsto. Vyklopte ho na vymazaný a pomoučněný plech, ozdobte mandlemi, uprostřed udělejte nožem malý křížek a dejte na teplé místo vykynout asi na půl hodiny. Potom pečte asi 30 - 40 minut při teplotě 200 °C.
Velikonocní lízátka
Ingredience: 200 g smetany na šlehání, 300 g kvalitní hořké čokolády, 50 g rostlinného tuku.
V zahřáté smetaně rozpusť te čokoládu, pak do ní zašlehejte tuk a dejte vychladit. Z vychlazené hmoty ručně vytvarujte kuličky, které napíchejte na nanuková dřívka a dejte do lednice. Ve vodní lázni si rozpusťte 200 g bílé čokolády a 50 g rostlinného tuku. Do této namáčejte připravené kuličky na dřívku. Důležité je čokoládu při rozpouštění nepřehřát - měla by být vlažná. Hotová lízátka dozdobte do podoby kuřátek.
Chytré tipy do velikonoční kuchyně
Nádivka s kopřivami
Velikonoční nádivka bude mít skvělou chuť díky čertsvým kopřivám. Natrhejte mladé listy kopřivy, doma je krátce spařte horkou vodou a nasekejte nadrobno. Přendejte do mísy s namočenými rohlíky a promíchejte. Pak vmíchejte směs z uzeného masa a nakonec i bílky.
Pečené maso
K Velikonocům patří i krůta nebo kuře. Aby bylo masíčko báječně křupavé, stačí ho během pečení párkrát potřít černým pivem nebo medem smíchaným s balsamiko octem. Nedopečené maso zase vylepšíte tak, že ho nakrájíte na tenčí plátky a ještě chvilku povaříte v omáčce či podusíte v másle. Drůbež rozporcujte a po kouscích ji dopečte v troubě nebo na pánvi.
Polévku ozdobte kvítky
Jak ozvláštnit polévku na svátečním stole? Natrhejte na zahradě nebo v parku sedmikrásky a kvítky ozdobte talíř. Rázem máte jarní polévku! A když je polévka příliš řídká? Zkuste ji zahustit rozkvedlaným žloutkem, krupicí nebo třeba bramborovou kaší v prášku.
Salát z pampelišek
Levný, chutný a zdravý salát si udělejte ze smetanky lékařské, která roste všude kolem. Pozor, lístky mají být z rostliny, která ještě nekvetla! Operte je pod tekoucí studenou vodou a dejte do misky. V hrnečku si připravte marinádu z vody, octa, oleje, soli a pepře. Dobře ji rozmíchejte, nalijte na lístečky a promíchejte. Salát křupe a je pikantně nahořklý, ocení ho tedy spíš dospělí.
Pozor na sladkosti!
Na Velikonoce se spotřeba lahůdek zvyšuje polevy téměř o 100 %. Konzumace sladkostí přitom vážně ohrožuje zdraví dospělých, ale především dětí. Raději než přeslazené cukrovinky plné »éček«, připravte dětem velikonoční domácí dobroty z kvalitních surovin.