Čokoládou ke zdraví: Prospívá srdci i mozku!

Řadíte se mezi čokoholičy? Pak vás jistě potěší fakt, že tahle kakaová pochoutka je také zdraví prospěšná! Vědci z americké Lousiany zjistili, že bakterie v lidském žaludku dokážou přeměnit čokoládu na látky, které prospívají srdci!
Látkou, díky které patří čokoláda mezi zdravé potraviny, jsou takzvané flavonoidy, tedy vitamin Ten je obsažen právě v kakau a působí pozitivně na cévy a zároveň je vysoce antioxidační. „Do budoucna se může stát, že lékárny budou vydávat léky, připravené z prvotřídní čokolády, i na předpis,“ říká Martin Richter ze společnosti Čokoláda.cz.
Čokoládové léky
Američtí vědci mají v plánu vyvinout čokoládové léky, které by mohly pomáhat při léčbě cévních Spolupráci zatím chystají s čokolád Mars, který má patentovanou technologii extrakce flavonoidů z kakaa a mohl by tak s jeho pomocí flavonoidové pilulkové kapsle s vysokou koncentrací tohoto antioxidantu.
Jak poznat kvalitu
Pravá hořká čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Čím více kakaa, tím lépe, kupuj te tu s alespoň 70 % kakaa. Obsah kakaové sušiny musí nejméně 35 %. Pozor na pochoutky, které uvádějí na prvním místě cukr!
Pozor na tuky a cukry
Největším ničitelem blahodárných účinků čokolády je vysoký podíl tuku a cukru, který obsahují levné čokolády. Ten naopak způsobuje riziko infarktu a mozkové mrt vice. „Rozhodně se vyplatí dopřávat si jen kvalitní mlsání v podobě kvalitních čokolád,“ dodává Martin Richter.
Co ještě umí pravá čokoláda?
* Zlepšuje náladu (uvolňuje v těle »hormony štěstí«)
* Snižuje krevní tlak
* Snižuje riziko mrtvice o 22 %
* Zlepšuje mozkovou činnost
* Snižuje riziko rakoviny (díky flavonoidům, které bojují s volnými radikály)
Kde se vzala?
Čokoládová historie začíná před více než 3000 lety, kdy indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Evropané se s kakaovými boby setkali poprvé kolem roku 1500, zhruba o 90 let později z nich Španělé začali vařit horký sladký nápoj, který se popíjel hlavně ve vyšších kruzích. Až kolem roku 1912 se díky strojové výrobě čokoláda zpřístupnila i nejširším vrstvám.