Potraviny podle barev: Takto chrání před nemocemi!

Potraviny mohou léčit a barevný rozcestník ovoce a zeleniny vás nasměruje k těm správným. Chrání vás před chorobami srdce, vysokým tlakem i šedým zákalem. Jaká barva je ta vaše?
BÍLÁ: Proti infekci a rakovině
Potraviny: například pórek, jarní cibulka, česnek, cibule, celer, hrušky, bílé víno, čekanka, pažitka.
Obsahují betaglukany podporující imunitu, flavonoidy, fungující jako antioxidanty, lignany, látky obsažené ve vláknině, které aktivizují T lymfocyty, proti infekcím a rakovině.
ČERVENÁ: Proti nádorům a artritidě
Potraviny: např. rajčata, růžový grapefruit, vodní meloun, granátové jablko.
Červené potraviny obsahují lykopen, kyselinu elagovou, nebo hesperidin, látky, které působí proti rakovině prostaty, snižují krevní tlak, působí také protinádorově, upravují hladinu cholesterolu a působí příznivě při léčbě artritidy.
ORANŽOVÁ: Snižuje tlak a cholesterol
Potraviny: mrkev, mango, meruňky, ananasové melouny, dýně, sladké brambory, atd.
Obsahují beta-karoten, flavenoidy, lykopen, draslík a vitamin C. Tyto látky snižují krevní tlak i cholesterol, jsou ochranou proti volným radikálům, napomáhají produkci kolagenu, obnově narušené DNA a působí preventivně proti rakovině prostaty.
ŽLUTÁ: Proti zákalu a degeneraci
Potraviny: ananas, kukuřice, citrony, pomeranče, mandarinky, broskve, papája, nektarinky.
Najdeme v nich beta cryptothanxin a karotenoidy, které napomáhají buněčné komunikaci a mohou pomoci předcházet onemocnění srdce, šedému zákalu a věkem způsobené degeneraci.
ZELENÁ: Pro fungování organismu
Potraviny: například brokolice, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí nebo špenát.
Obsahují chlorofyl, vlákninu, lutein, hořčík, kyselinu listovou, vitamin C a beta-karoten, látky, které jsou důležité pro správné fungování organismu.
MODRÁ: Na srdce a proti stárnutí
Potraviny: řepa, lilek, fialové hrozny, červené víno, švestky, brusinky, borůvky, ostružiny.
V potravinách této barvy najdete rostlinné látky (například fenoly a antokyany), které jsou silnými antioxidanty a snižují riziko výskytu srdečních chorob, Alzheimerovy choroby a zpomalují stárnutí.