Jarní zelenina na talíři: Nejlepší triky na její přípravu!

Jaro přináší jiné výzvy i jiné chutě. Těžká kalorická jídla naštěstí přestávají postupně lákat sama od sebe a my se štěstí s rozhlížíme po něčem, co by tělu dodalo energii bez rizika tloustnutí. Vybrali jsme pro vás tu nejlepší jarní zeleninu. A víme, jak ji připravit!
Fava fazole
Nutričně bohatá potravina, která patří k jaru. Mají vysoký obsah ah vlákniny, tedy jen málo o kalorií, jsou proto ideální při jarním hubnutí a očistě. Fava fazole přispívají rovněž ke zdraví srdce a stabilizují í hladinu cukru v krvi.
Tip: Fava fazole mají příjemnou ořechovou chuť. Můžete je vařit či dusit v páře. Podávají se zejména jako příloha k masu.
Kedluben
Kedlubny obsahují vitamin C a cenný selen, takže zejména první jarní plody pomáhají zvyšovat imunitu organismu. Působí i jako prevence proti rakovině a podporují krvetvorbu.
Tip: Kedlubnové listy většinou končí v ko koši. Je to škoda, protože obsahují mnohem více »céčka«, vápníku, draslíku ku a železa než samotná bulva. Přidejte tedy mladé listy ty třeba do salátu nebo polévky.
Chřest
Patří mezi jarní super potraviny, zejména pro vysoký obsah vitaminů B, kyseliny listové, draslíku, rutinu, selenu a vitaminu K. Chřest pomáhá regulovat krevní tlak a posiluje funkci ledvin.
Tip: Při přípravě je nejlepší zvolit tenčí stonky chřestu a vařit pouze konce, nikoliv tvrdé spodní stonky. Pak stačí polít rozpuštěným máslem a podávat třeba s bramborem.
Pórek
Je v něm vysoké množství sulfidů, které chrání před onemocněním srdce a snižují vysoký krevní tlak. Chrání také proti rakovině vině tlustého střeva a prostaty. Pórek rovněž posiluje oči pro obsah luteinu a zeaxanthinu a obsahuje mnoho klíčových vých minerálů a vitaminu K.
Tip: Tři očištěné pórky (bílé části) nakrájejte na proužky. V hrnci rozehřejte ozem máslo a plátky pórků na něm osmahněte. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 10 minut. Hotový pórek zakápněte te citronovou šťávou a trochou olivového oleje.
Rukola
Pikantní lístky podobné pampelišce jsou nejlepší hned zjara, Pika kdy je jejich chuť díky chladnějšímu počasí jemnější. Stejně k jako ostatní listová zelenina je rukola bohatou zásobárnou kyseliny listové a vitaminu A a C. »Céčka« obsahuje víc než ostatní druhy zelených salátů.
Tip: Rukolou nešetřete při přípravě salátů ani těstovin. Pár natrhaných lístků báječně osvěží kuřecí salátek a celý šálek rukolových lístků má jen 4 kalorie.