Zdravé kysané zelí a jak jej připravit

Vyzkoušený všelék našich babiček prospívá zdraví a připravit z něj můžete třeba léčivý salát.
Kysané zelí patří do typické české kuchyně již mnoho generací, bylo součástí jídelníčku našich předků po celý rok a z generace na generaci se předávaly postupy, jak si kysané zelí vyrobit a jak i proč ho často jíst.
„Kysané zelí a jakákoliv jiná kvašená zelenina obsahuje tzv. probiotické kultury. Tedy se řadí mezi probiotika, látky produkující kyselinu kymléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa. Obnovují rovněž poškozené tlusté střevo, podporují trávení bílkovin a cukrů a vytvářejí antimikrobiální látky tlumící růst patogenních bakterií,“ vyjmenovává výživový specialista Martin Škába.
Vyberte to pravé
Nejzdravější je rozhodně kysané zelí domácí, ale pokud ho kupujete, vybírejte pozorně. Na etiketě byste měli najít složení: zelí (nebo i další druhy zeleniny), kmín (případně i jiná koření) a sůl. Nic víc. Žádné konzervanty či jiné přidané látky. Účinné látky se ničí také pasterizací. Pokud chcete plně využít účinků zelí, nepoužívejte ho ani do teplé kuchyně. Tepelná úprava ničí enzymy probiotických kultur.
Účinky jsou nekonečné...
- Podporuje prevenci nachlazení.
- Působí proti onemocnění trávicího traktu a různým formám zhoubných onemocnění.
- Je prevencí degenerativních nemocí mozku.
- Snižuje krevní tlak.
- Podporuje plodnost.
- Působí preventivě proti zácpě.
- Snižuje pravděpodobnost onemocnění močových cest a gynekologických problémů.
- Podporuje detoxikaci těla a krvetvorbu.
Recept na léčivý salát
3 lžíce kysaného zelí (pro změnu můžete využít jakékoliv podoby kvašené zeleniny) smíchejte se lžičkou rozemletého lněného semínka, lžičkou rozemletého konopného semínka a lžičkou konopného oleje. Salát je vhodný k detoxikaci.
Jak na domácí kysané zelí?
Zelí nakrájíte, přidáte sůl, kmín, cibuli, pokud ji s máte rádi. Uložíte do sudu m a zalijete 6 až 8% roztokem kuchyňské soli. Nálev k odstraní vzduch a vytvoří od se podmínky pro mléčné kvašení.