VELKÝ RÁDCE: Jak vybrat správné ovoce a zeleninu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

VELKÝ RÁDCE: Jak vybrat správné ovoce a zeleninu

ČESNEK 500 g POTRAVINY ZELENINA
ČESNEK 500 g POTRAVINY ZELENINA (Profimedia.cz)

Bez pravidelné dávky vitaminů se neobejdeme. Neutrácejte ale zbytečně za ovoce, které mimo sezonu nechutná tak, jak má, nebo za takové, které vyhodíte dříve, než ho stačíte spotřebovat.

Podle čeho vybírat?

Při výběru ovoce a zeleniny se řiďte sezonou. V letním období je jak ovoce, tak i zelenina výraznější a chuťově plnější než v zimních měsících. Nenechte se oklamat slupkou, například hruška, která je strupatá, může mít výbornou chuť, naopak velké, »naleštěné« jahody mohou být mdlé. Pokud chcete nakoupit větší množství ovoce, je lepší nejdříve ochutnat. Chuti zeleniny i ovoce jsou velmi individuální, a proto je důležité najít odrůdu, která vyhovuje právě vám.

Jak správně skladovat ovoce a zeleninu?

Do lednice patří:

1. bobuloviny (jahody, švestky, borůvky a podobně) Bobuloviny omyjte až před konzumací a uchovávejte v keramické misce, papír je spíše vysuší.

2. listová a kořenová zelenina Je důležité, aby v ledničce byla správná vlhkost. Nízká vlhkost ovoce i zeleninu dehydratuje, při vysoké vlhkosti zas plesniví.

Do lednice nepatří:

brambory, cibule, česnek, rajčata, mrkev, cuketa, lilek a banány

Hrušky a zejména jablka by se měly skladovat mimo ostatní ovoce a zeleninu. Vylučují totiž látku, která urychluje zrání plodin a v přítomnosti jablek se ostatní rychleji kazí. Stačí, když je zavřete do těsnící dózy. Pokud chcete skladovat citrusy, neumývejte je vodou. Na slupce totiž mají ochrannou vrstvu, která zaručuje delší trvanlivost. Po umytí se tato vrstva ztrácí a plody mají tendenci se rychleji kazit. Jejich slupka také obsahuje citrusové oleje, proto někdy po kontaktu s nimi na rukou zůstává zvláštní mastný povlak.

Rady pro nákup ovoce a zeleniny:

1. Nabízené ovoce a zelenina musí být čerstvého vzhledu, celé a zdravé.

2. Není dovolen prodej necelistvých plodů ani jiných konzumních částí.

3. V žádném případě nesmí být plody poškozeny hnilobou a plísní. Velkým rizikem jsou tzv. výkroje (např. u zeleninové papriky) nebo příbuzné způsoby odstraňování napadených částí. Všechny takové a podobné »úpravy« jsou zakázány.

4. Podle jakostních znaků uvedených v příslušných evropských normách se většina ovoce a zeleniny zařazuje do I. nebo II. třídy jakosti. Označení »nestandard« není přípustné

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.