28. 5. Den hamburgerů: Maso v housce miluje celý svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

28. 5. Den hamburgerů: Maso v housce miluje celý svět!

Karbanátek v housce  miluje celý svět!
Karbanátek v housce miluje celý svět! (Ilustrační foto: scom)

Máme je rádi, ale občas se za to stydíme. Hamburger je symbolem rychlého občerstvení, může se ale stát i záležitostí pro labužníky. Stačí vědět, jak na to.

Vítězná cesta hamburgeru

Tartare steak (Rusko, 12. století) – Hamburg steak (Německo, 18. století) – Hamburger (USA, 19. století)

Hamburger zkrátka přišel z Asie, mongolští nájezdníci měli po sedlem naškrábané maso, které se cestou ještě změkčovalo. To byl základ jejich stravy. Bochánky z mletého pak adoptovali Rusové a od nich se spolu s námořníky dostaly do Hamburku, kde si »Hamburg steak« oblíbili námořníci. Jednalo se o mleté hovězí maso se solí, strouhankou a cibulí. Z přístavu hamburger překonal oceán, aby začal kralovat v USA.

Vyzkoušejte burger s kozím sýrem!

Budete potřebovat:
500 g mletého hovězího masa, lépe tučnějšího
1 lžíce worchesterské omáčky
sůl, pepř
120 g karamelizované cibulky
120 g kozího sýra
100 g nakládaných brusinek/rybízu
4 listy salátu
Postup:
Hovězí maso důkladně propracujte s omáčkou, vytvarujte 4 karbanátky a každý osolte a opepřete. Následně zprudka ogrilujte tak, aby zůstalo vevnitř lehce šťavnaté, na každém nechte roztavit kousek sýra a kompletujte do housek s brusinkami, karamelizovanou cibulkou a salátem.
Jak správně ugrilovat maso

Základem pořádného burgeru je kvalitní a vyzrálé maso. Nejlepší je namlít si ho doma. „Ideální je kombinace zadního, svíčkové a třeba i kousek tučnějšího hovězího. Právě tuk okolo 20 % zajistí, že váš burger nebude vysušený a zůstane krásně šťavnatý,“ říká Martina Bauerová z Našeho gruntu. Maso nedochucujte, a pokud máte potřebu solit, tak až těsně před podáváním, neděláte přece karbanátek! Doba grilování je různá, ale rámcově jde o 2 až 3 minuty z každé strany. Před vložením do lehce opečené bulky ho nechte odpočinout asi minutu, než pustí šťávu.

Jak jíst hamburger?
Přiznejme si, že »slušně« to prostě nejde. Navíc hamburger příborem jedí jen Evropané a vyznavači hamburgerů to považují za barbarství. Trik spočívá v tom, že hamburger je nutné před konzumací pořádně smáčknout, aby se vešel do úst, ale sami »hamburgerologové« přiznávají, že když je hodně ingrediencí, mají s ním problém i ty nejzkušenější. Rada od amerických byznysmenů pro muže: Přehoďte si kravatu za krk, jinak dopadne špatně.

Autor:  neo

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.