Uvařte si podle Rettigové: Rozhodně to stojí za to!

Od narození Magdaleny Dobromily Rettigové uplynulo letos v únoru 230 let. Všestranná žena se proslavila především knihou Domácí kuchařka, která je základem české kuchyně.
Německy mluvící Magdalena Dobromila, rozená Artmannová, byla přísně vychovaná. Už od pěti let si musela plést oblečení, byla i velmi učenlivá. Po sňatku s obrozencem Janem A. S. Rettigem se česky a věnovala se výchově dívek. Byla vzorem emancipované ženy. Tehdy to znamenalo, že se řádně stará o rodinu, domácnost, a zároveň vzdělává ostatní i sebe sama. Kromě slavné kuchařky z roku 1826, která dala základ české kuchyni, se věnovala i psaní povídek, knížek a podílela se na kulturním životě v místech, kde žila.
Vaří jako Rettigová
Ještě dnes se na vesnicích říká o dobré kuchařce, že »vaří jako Rettigová«. Zakladatelka české kuchyně vydala roku 1826 knihu »Dobrá kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské«. V ní se objevilo 1150 receptů využívajících všech surovin, které bylo tehdy možné běžně na trzích a v obchodech sehnat.
Náš tip: Recept z kuchařky
Ustrouhej a vysmaž do zlatova půldruhé žemličky, nalej na ni tolik vařícího vína, aby z toho byla hustá kaše a míchej tím, až jest kaše hezky hladká, pak ji mezi ustavičným mícháním nech vychladnout. Utři dva loty nového másla, přimíchej k němu tu vychladlou kaši, vraz do ní 6 žloutků, přidej k tomu 6 lotů cukru, z půl citronu kůru, dva loty na nudličky rozkrájené pomerančové kůry, dva loty velkých hrozinek bez jadýrek, konečně do toho vmíchej ze čtyř bílků sníh, vymaž formu, vysyp žemličkovou kůrkou, dej do ní tu míchaninku a nech to upéct; pak to vyklop, posyp povrchu hodně skořicí a cukrem a dej to na tabuli. Rozkrájej žemličku na kostky, usmaž ji pěkně do zlatova v přepouštěném másle a nech ji vystydnout; utři na míse kus nového másla, vraz do něho 6 celých vajec jedno po druhém, po každém vejci dej lžičku pěkné mouky a lžičku sladké smetany, osol to a dobře to promíchej; potom vmíchej do toho tu smaženou žemličku a mouky tolik, aby, když se rukou na těsto plácne, na ruku se nepřilíplo. Nyní udělej hodně velké knedle, dej je do vařící slané vody a nech je vařit, jsou uvnitř dobře povařeny; potom rozkroj každý na čtyry čtvrtě, posyp je strouhanou žemličkovou kůrkou a polej je rozpáleným máslem.
Slovníček a převod jednotek: koflíček - hrnek, lot - 17,5 gramu, libra - 514,3 gramu