Vaříme cvalem s Michalem: Kočičí tanec - staročeské jídlo v moderním kabátě za 25 minut
Michal, šéfkuchař Aha! pro ženy
Michal Řezáč (35) se profesi kuchaře věnuje od roku 1997, působil v restauracích U Schnellů, Vojanův dvůr a v Pizzerii Grosseto, byl šéfkuchařem v Potrefené huse a Pizzerii Coloseum. Právě podniká v areálu Eagles Baseball & Softball, kde provozuje clubhouse.
Michal vařil v kuchyňském studiu Cesare.
Staročeské jídlo v moderním kabátě za 25 minut
KOČIČÍ TANEC
Kočičí tanec je staročeské jídlo, ovšem v každém kraji naší republiky si pod tímto názvem představí něco jiného – někde jde o kombinaci krup a čočky, jinde o brambory se zelím. Michal si se rozhodl pro kombinaci obilovina luštěnin, místo klasické čočky použil červenou a celé jídlo »vytunil« čerstvým oreganem. Za 25 minut bylo na stole!
POTŘEBUJETE:
250 g krup
250 g červené čočky
150 g anglické slaniny
1 cibuli
3 stroužky česneku
sůl
čerstvé oregano
1. Kroupy dvakrát propláchneme, namočíme a necháme nabobtnat. Pak ve stejné vodě vaříme 20 minut a scedíme.
2. Čočku propláchneme, dáme do vody a vaříme 10 až 15 minut. pak je scedíme.
3. Mezitím si rozehřejeme pánev, dáme na ni plátky slaniny a osmažíme je dokřupava. Slaninové chipsy vyjmeme na talíř.
4. Cibulku a česnek oloupeme a nakrájíme najemno.
5. Do výpeku ze slaniny dáme nejprve cibuli, po chvilce česnek a osmahneme je.
6. Do pánve s osmaženou cibulí nasypeme kroupy a pak čočku.
7. Promícháme, osolíme a přidáme otrhané lístečky čerstvého oregana.
Promícháme a podáváme ozdobené slaninovými chipsy a oreganem.
Michalův tip!
Kočičí tanec můžeme podávat samostatně i jako přílohu k uzenému masu.