Marmeláda z růžových okvětních plátku je netradiční a chutná!
Netradiční marmeláda je kombinací několika originálních bulharských receptů.
POTŘEBUJETE:
100 g plátků růže
500 g cukru
500 ml vody
1/2 lžičky kyseliny citronové
5 g citrusového pektinu
1. Na netradiční marmeládu budeme potřebovat okvětní plátky drobných růží, které natrháme hned ráno, dokud je ještě rosa, protože po ránu je obsah vonných látek v růžích největší. Na marmeládu nejsou vhodné šlechtěné čajové růže a samozřejmě růže chemicky ošetřené.
2. Růže zprostíme broučků, v případě potřeby je jemně propláchneme studenou vodou. Pokud je proplachujeme, necháme je proschnout.
3. Růže prosypeme cukrem a necháme cca 2 hodiny odstát. Poté přidáme vodu a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a necháme za občasného míchání probublávat cca 20 minut.
4. Následně přidáme kyselinu citronovou, která způsobí zrůžovění marmelády a ve dvou lžících rozmíchaný pektin. Povaříme další 2 minuty a plníme do čistých skleniček.
5. Okamžitě zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Růžové plátky se v marmeládě nechávají.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 26-27.