Skvělá pochoutka k obědu: Masové kuličky v houbové omáčce podle Evy Gálové
Skvělé masové kuličky, které snadno upečete v troubě! Dobrou chuť. :-)
POTŘEBUJETE:
1 kg mletého libového vepřového masa
1 cibuli
1 svazek hladkolisté petrželky
kůru z 2 citronů
500 g hub (žampionů)
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
6 lžic dezertního vína
200 g zakysané smetany
sůl
mletý pepř
JAK NA TO:
Mleté maso smícháme s nahrubo nakrájenou cibulí, přidáme polovinu nasekané petrželky, citronovou kůru, sůl a mletý pepř. Vypracujeme pevnou hmotu a vytvarujeme asi 30 kuliček, které položíme na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Mezitím dáme do zapékací mísy očištěné a nakrájené houby, přidáme nasekaný česnek a sůl a pepř. Zakápneme olejem a po 15 minutách pečení kuliček vložíme do trouby i houby. Pečeme společně 10 minut. Pak houby přesuneme na sporák, přimícháme víno a smetanu, prohřejeme a přidáme upečené kuličky. Podáváme posypané zbylou petrželkou.