Oheň v Měděnci kvůli zradě v lesbickém vztahu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Oheň v Měděnci kvůli zradě v lesbickém vztahu!

Zoufalá Marika zakládá požár. Stejně jako ve skutečnosti netuší, jakou hrůzu tím způsobí.
Zoufalá Marika zakládá požár. Stejně jako ve skutečnosti netuší, jakou hrůzu tím způsobí. (Foto pro Aha! – Petr Podroužek, ara)

Na povrch vyplouvají další děsivé podrobnosti o ničivém požáru v Měděnci na Chomutovsku, při kterém před 30 lety uhořelo 26 dívek. Problémová Eva Kováčová, ze které je dnes René Lízna (46), škrtla sirkou, protože ji nechtěli u štědrovečerního stolu. Na vině nebyla šikana vychovatelek.

Šestnáctiletá Kováčová měla lesbický vztah s vychovatelkou Boženou Vašutovou. „Vašutová Evě slíbila, že ji k sobě vezme na Vánoce. Eva se strašně těšila. Konečně měla mít šanci sedět 24. prosince u štědrovečerní tabule v rodině a ne v ústavu,“ vzpomíná moderátor a spisovatel Michal Herzán (65). Jenže když se prý o záměru své ženy dozvěděl její manžel, byl zásadně proti.

„On řval, že jestli ji Božena přivede, tak ji osobně vyhodí. Byla to velká scéna,“ popisuje Herzán události před 30 lety. Právě to podle něj vedlo k požáru, při němž zaživa uhořelo 26 dívek. Manžel Vašutové měl totiž v práci už z ostudy kabát, a proto se rozhodl vztah manželky a Evy rázně ukončit. „Jenže to se nějak nehodilo pohlavárům do krámu. Hodili to na vychovatelky, že prý ty děti šikanovaly,“ tvrdí spisovatel. Herzán, který měl šanci být u některých výslechů i u soudu, má v kauze jasno. „Eva ústav zapálila v ten den, kdy jí Božena sdělila, že si ji na svátky vzít domů nemůže,“ je přesvědčený Michal Herzán.

Přáli si to utajit
Požár v Měděnci chtěli tehdejší mocipáni utajit. Jenže ho někdo natočil na kameru a poskytl materiál západoněmecké televizi. Tu tenkrát chytalo v Československu hodně lidí, a tak museli s pravdou ven. V roce 1991 pak režisér Filip Renč natočil podle této tragédie film Requiem pro panenku. Problémovou dívku ztvárnila tehdy patnáctiletá Aňa Geislerová



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.