Režisér Renč a scénárista Zelenka o Requiem pro panenku: Nešlo nám o rekonstrukci! Byl to biják! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Režisér Renč a scénárista Zelenka o Requiem pro panenku: Nešlo nám o rekonstrukci! Byl to biják!

Tak vypadal ústav v Měděnci krátce před požárem.
Tak vypadal ústav v Měděnci krátce před požárem. (Foto pro Aha! – Petr Podroužek, ara)

„Už toho máme dost!,“ shoduje se režisér Filip Renč (48) se scénaristou Zdeňkem Zelenkou (59). Jejich úspěšný film z roku 1991 Requiem pro paneku je opět napadán, že je v něm řada nepřesností.

„Ve filmu jsou nepřesnosti. Kdo jiný by to měl všechno nejlíp vědět, než já,“ říká pachatelka Kováčová, dnes René Lízna (46).

„Říká opravdu nesmysly. My jsme nechtěli točit rekonstrukci pravdivé události, ale biják, podívanou pro lidi se silným příběhem,“ rozčiluje se Renč. „Pečlivě jsem prozkoumal policejní a jiné spisy, než se začal psát scénář. Vím, jak to bylo. My jsme si z toho ale vzali jediné - nešťastná schovanka zapálila ústav. Tohle nás inspirovalo,“ dodal s tím, že Renče se Zelenkou napadlo natočit snímek poté, co Josef Klíma (63) o tom v televizi odvysílal reportáž.

„Requiem se stalo nejnavštěvovanějším filmem roku a chyběl mu jeden hlas, aby byl nominován na Oscara. Proto mě štve, že se do něho stále někdo strefuje,“ říká Zelenka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.