Dosud nepublikové snímky tragédie, při které uhořelo 26 dívek. Tohle způsobila Eva, ze které se stal René | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dosud nepublikové snímky tragédie, při které uhořelo 26 dívek. Tohle způsobila Eva, ze které se stal René

Rozsah tragédie byl mnohem větší, než dokázal Renč zobrazit ve snímku Requiem pro panenku.
Rozsah tragédie byl mnohem větší, než dokázal Renč zobrazit ve snímku Requiem pro panenku. (Aha! - Petr Podroužek, archiv)

Před 30 lety vypukl v Ústavu sociální péče v Měděnci na Chomutovsku, kam režim zavíral duševně nemocné dívky, propukl ničivý požár. Ze 75 chovanek jich 26 uhořelo zaživa! Sirkou tehdy škrtla šestnáctiletá Romka Eva Kováčová, ze které je dnes René Lízna (46).

Komunistický režim tehdy zakázal psát o tom, co se v ústavu stalo, natož aby byly zveřejněny fotky z místa činu. Teď už vám je ale můžeme ukázat, najdete je v galerii článku. Upozorňujeme však, že některé z nich jsou jen pro silné povahy.

Eva, která tehdy škrtla sirkou proto, aby poukázala na to, že v ústavu nemá být, svůj čin nedomyslela a netušila, že se oheň rozšíří tak hrozně rychle. Pomáhala vynášet duševně nemocné dívky ven, nikdo ji v tu chvíli nepodezíral z toho, že tu katastrofu způsbila ona. Jenže veškerá pomoc byla marná, 26 dívek uhořelo.

Eva šla do vězení, později se nechala změnit na muže a vzala si jméno René. Jenže stigma vraždkyně v ní zůstalo a pokusila se několikrát zabít. Tak, už jako muž, skončil René v psychiatrickém ústavu, odkud ale před časem utekl. Kam, není jasné. Panuje však obava, že odešel zemřít. V pátek 25. července odešel René na vycházku. Vrátit se měl v neděli 27. července do 17 hodin, ale už se neukázal. Ještě týž den po něm policie vyhlásila pátrání s tím, že není nebezpečný ani ozbrojený. „Je svéprávný, ale má ochranou léčbu. Před odchodem rozdával ostatním pacientům své věci a to včetně kytary. Mohlo se stát to nejhorší,“ sdělil Aha! člověk obeznámený s případem, jenž chce zůstat v anonymitě.



Přečtěte si
setroseuros
10. 8. 2014 • 09:32

a mozna se chhtel rezim zbavit nezadoucich a vinu svalil na ni ,ci na nej? kdo vi kolik tam bylo takovych cikanu ... vzdyt u nich je i dnes bezny incest a deti jsou pak nemocne hlavne, ze stat na ne da penize!

jiriforman
9. 8. 2014 • 22:59

Ten kdo dělal tu ceduli na fotce č. 14 musel být nějaký deb*l. Je tam slovo působil s ypsilonem po bé

ivuska1
9. 8. 2014 • 20:24

souhlas muselo byt totalne psychicky zdeptane a dohnane tyranama s lecebny na pokraj silenstvi

prroud
9. 8. 2014 • 13:56

Spis by se hodilo napsat ze to zpusobilo tyrany dite kterymu system "pomohl" dalsim tyranim,takze si ho vlastne vyrobil sam! .To decko nemelo poneti o tom co vlastne zpusobi.....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.