Patologové vzpomínají: Pitvali jsme dnem i nocí! 30 let od tragédie v Měděnci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Patologové vzpomínají: Pitvali jsme dnem i nocí! 30 let od tragédie v Měděnci

Totožnost byla určována převážně podle chrupu.
Totožnost byla určována převážně podle chrupu. (Foto pro Aha! - Petr podroužek, ara)

Dnes uplynulo 30 let od požáru v Ústavu sociální péče v Měděnci na Chomutovsku. Založila ho jedna z pacientek ústavu Eva Kováčová. Následky byly strašlivé, 26 chovanek ze 76 uhořelo. V pátek ráno, 2. listopadu 1984, na požářiště dorazili i patologové. Dodnes si tu hrůzu pamatují.

„Přijeli jsme a ještě se tam hasilo. My koukali zdálky jen dalekohledy. A pak jsme celý týden ohledávali a pitvali mrtvoly. Všechny jsem měl v rukou,“ vzpomíná patolog Pavel Mandys. „V té době byla taková zima, že když mi k mrtvole přinesli kýbl s vodou na mytí rukou, tak často zamrzla. Přitom v tom velkém baráku hořelo po rozhrabání popela ještě týden, kdy jsme našli poslední zbytky těla. Dnes by pomohla DNA, ale nám to už tehdy muselo ´sednout´ a taky přesně sedlo i bez DNA, protože nebylo jisté, zda na Měděnci nebyl někdo zavřený na černo,“ dodává Pavel Mandys.


Období katastrof

„Období, kdy se to stalo, bych dnes nazval obdobím katastrof. Krátce před tím totiž na Mostecku zahynulo při podzemním výbuchu 65 horníků a my jsme trávili téměř 14 dní v pitevně. V Měděnci jsme byli při identifikaci odkázáni zejména na vyšetření chrupu. Dodnes mám před očima některé „obrazy“ na které by bylo lépe zapomenout,“ zavzpomínal další patolog Jan Šťastný.


Proč a kde dnes je

Kováčová ústav zapálila prý kvůli tomu, že vychovatelky chovanky trýznily a bily. Po odpykání devítiletého trestu se nechala přeoperovat na muže, dnes se jmenuje René Lízna (46). Skončil v Psychiatrickém ústavu Brno, koncem července Lízna odešel na vycházku a už se nevrátil… Podle tragédie byl natočen film Requiem pro panenku.




Přečtěte si
trhnisinadledvinkou
3. 11. 2014 • 10:45

hele aháci, nejni takhle čirou náhodou ten lízna kováčová mrtvej?

londynskypes
2. 11. 2014 • 19:36

bylo to zbytecny tyhle z/o/o//m/b//ie pitvat

ctyrka
2. 11. 2014 • 17:14

Každopádně naše rodina doplácí na jeden znalecký posudek.vyhotovený na blízkého příbuzného Ten škodí evidentně sám sobě a jde mu už i o životPosudek, že je právně způsobilý znamená klacky pod nohy rodině. Nikdo si nedovede představit jak je to těžké. A pan soudní znalec? Přeji mu jen to samé, ať ho trefí jeho bumerang přímo do tváře.

prroud
2. 11. 2014 • 11:11

Od ty doby se nic nezmenilo,spis naopak,co se tenkrat stalo jednou za cas,tu mame dnes kazdou chvili,nakonec proto jsme prece cinkali,ze .Je videt ze jako spolecnost jsme tedy "cim dal lepsi" kdyz nedokazeme urcit kdo z psychicky postizenejch je nebezpecnej ostatnim a kdo ne.Misto toho jim dokonce dovolime menit identitu a zalozit si mezi normalnim a lidma rodinu a cekame az ta casovana bomba znova exploduje,proc by ne,kdyz se ji pripravujou podminky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.