50 let od natáčení Majora Zemana: První námět od vraha z kina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

50 let od natáčení Majora Zemana: První námět od vraha z kina

Seriál se točil v letech 1974 až 1979.
Seriál se točil v letech 1974 až 1979. (Aha! – Martin Přibyl, Fan klub Majora Zemana)

Od první klapky seriálu 30 případů majora Zemana uplynulo tento víkend půl století. V RetroAutoMuzeu uspořádal pro věc hodně zapálený fan klub seriálu vzpomínkovou akci. Vedle nadšenců, kteří znají všech třicet dílů nazpaměť, přijeli i ti, kteří v něm hráli. „Já měl dokonce tři role!“ pochlubil se Antonín Hardt (88).

Na natáčení dodnes rád vzpomíná vedle Hardta také Jan Přeučil (87), který v díle Klauni ztvárnil herce Vodvářku. „V seriálu hrálo hodně kolegů, byla to zajímavá práce. A velmi si vážím toho, že jsem byl u příležitosti padesátého výročí pozván sem do Strnadic,“ ujistil herec.

Major Zeman - scény z dílu Studna se starým Brunou

Video se připravuje ...

Vrtali jí zub

Jarka Obermaierová (77), která hrála druhou manželku Honzy Zemana v podání Vladimíra Brabce (†83), dorazila později, protože od rána točila seriál Ulice. „Už je to dobré, ale ve středu jsem musela na plac s vyvrtaným zubem,“ prozradila deníku Aha! představitelka drbny Vilmy Nyklové z nekonečného seriálu. „Ale jsem moc ráda, že jsem tady byla. Představte si, že mě tady oslovila paní, která je dcerou mého již zesnulého kolegy Josefa Čápa. Ten v Zemanovi také hrál,“ svěřila Aha! Obermaierová. Herec, který byl manželem »Princezny Pampelišky« Kláry Jernekové (†58) a operní pěvkyně Gabriely Beňačkové (77), ji měl jako nemanželskou s kastelánkou.

Spustila to vražda

Mezi hosty byl také podplukovník Adolf Gruber (94), bývalý šéf tiskového oddělení ministerstva vnitra. Spolupracoval na všech dílech a je studna vědomostí. „Myšlenku na seriál, který bude řešit kriminální případy, podpořilo také to, že v roce 1966 ubodal promítač v pražském kině Metro chlapce. Média včetně televize tomu věnovala velkou pozornost a najednou jsme zjistili, že diváky to velmi zajímá,“ vzpomínal Gruber.

7 pádů Honzy Dědka: Jaroslava Obermaierová o osudových mužích a dabování filmů pro dospělé!

Video se připravuje ...

„Když už se Major Zeman točil, utvrdili jsme se v tom, že to diváky bude hodně zajímat,“ dodal bývalý mluvčí. Lidé informace o zločinech přímo hltali. Odmítá tvrzení o tom, že na vznik díla dohlížela tehdejší Státní bezpečnost. „Vše bylo v rukou režiséra Jiřího Sequense,“ dušoval se.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.