Petr Lněnička se proměnil v kriminalistu Markoviče: 10 kilo nahoře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Petr Lněnička se proměnil v kriminalistu Markoviče: 10 kilo nahoře!

Metoda Markovič: Hojer • Co se stane, když zlu nastavíte lidskou tvář? Skutečný příběh muže, který se díky své metodě stal kriminalistickou legendou. Seriál podle případů kriminalisty Jiřího Markoviče.
Metoda Markovič: Hojer • Co se stane, když zlu nastavíte lidskou tvář? Skutečný příběh muže, který se díky své metodě stal kriminalistickou legendou. Seriál podle případů kriminalisty Jiřího Markoviče. (Voyo)

U kriminální policie strávil Jiří Markovič (†79) 36 let, z toho třináct šéfoval pražské mordpartě. Pod jeho vedením mělo 1. oddělení stoprocentní objasněnost vražd, a to i přesto, že vyšetřovalo nejsložitější případy – třeba spartakiádního vraha či kanibala Ladislava Hojera. Jeho případem se inspirovala nová minisérie Metoda Markovič: Hojer. V hlavní roli září Petr Lněnička (44).

Byl výjimečný, ke kriminálníkům uplatňoval lidský přístup, navazoval s nimi kontakt. „Práce pana Markoviče byla specifická a nevím, jestli se dá popsat slovy. Můžeme říct, že měl k obviněným bližší vztah, že se mu svěřovali. Ale nemyslím si, že to byl nějaký jeho kalkul. Měl v sobě něco nepopsatelného, laskavost, osobní kouzlo, které fungovalo,“ líčí jeho představitel Petr Lněnička.

Vztah k deviantům

„Pro mě bylo zásadní, když jsem viděl, že spartakiádní vrah Jiří Straka po propuštění z vězení jako první dělá cestu na chatu za Jiřím Markovičem, aby mu tam sliboval, že už nikdy nikoho nezabije. Říkáte si: Aha, to není hrané. Opravdu k němu museli mít vztah,“ vysvětluje scenárista a producent minisérie Jaroslav Hruška. Kriminalista s nimi na scénáři spolupracoval, vycházelo se z oficiálních spisů a jeho vzpomínek. Zemřel předloni na podzim, premiéry se nedožil. „Určitě by byl spokojený, myslím, že by se mu to moc líbilo, je to tak, jak to bylo v realitě. Občas jsem i trošku zatrnula, protože jsem na plátně opravdu viděla manžela,“ hodnotila manželka Eva Markovičová po premiéře.

Šestidílná minisérie ukazuje reálnou kriminalistickou práci v Československu. „Našli jsme fantastické herce. Doslova Markovičova dvojníka Petra Lněničku a děsivě přesvědčivého Petra Uhlíka do role Hojera. Ale bylo to hodně těžké, obzvlášť pak přesvědčit Novu. Ani jeden z Petrů totiž v té době nebyl podle parametrů televizí v kategorii »áčkoví« herci a ti neáčkoví nemají na hlavní roli v tak zásadním seriálu nárok,“ líčil režisér Pavel Soukup. Oba mu nakonec schválili.

Jak se odhaluje zlo? Metoda Markovič: Hojer

Video se připravuje ...

Ošklivé české bříško

Ani jeden z hlavních představitelů to neměl lehké. „Prošel jsem fyzickou proměnou, která pro mě byla docela zásadní. Změnila se mi váha, barva a střih vlasů. Musel jsem si vlasy barvit, denně se holit, ale kotlety jsem měl svoje, to bylo dobrý,“ prozrazuje Lněnička. „Pro roli jsem musel přibírat, na rozdíl od mého kolegy Petra Uhlíka, a teď to pokračuje dál, snažím se to všechno zase shodit,“ vzpomínal na natáčení. „Přibral jsem deset kilo, abych měl takové to české ošklivé bříško. Můžu říct, že jsem doslova žral skoro všechno a zapíjel jsem to pivem,“ směje se herec. Shodit všechna kila jsem mu za tři čtvrtě roku ještě nepovedlo, i když se blíží k cíli.

„To je těžší. K tomu je třeba trošku vůle, a ta mně trošku scházela. Začal jsem ale hodně chodit, jíst málo a jinak,“ dodává. Kromě fyzické proměny se na roli připravoval i studiem materiálů. S panem Markovičem se už nesetkal, zemřel asi měsíc před tím, než ho do role oslovili. „Procházel jsem si jeho fotografie, sledoval rozhovory, které dělal, zpozoroval jsem tam i nějakou fyzickou podobu pana Markoviče se mnou, snažil jsem se ji tam i trochu dostat,“ vypráví herec. „Některé věci jsem chtěl použít, bylo jich několik, ale to je moje výrobní tajemství. Ale jednu vám řeknu. Pan Markovič byl silný kuřák, a já ne. Takže to pro mě nebylo lehké,“ dodal.

Kdo byl Ladislav Hojer?

Minisérie se zabývá vyšetřováním případu Ladislava Hojera, sériového vraha a kanibala, který u nás byl jedním z posledních popravených vězňů. Během let 1978 až 1981 zavraždil minimálně pět žen, všechny uškrtil. Poslední nedaleko svého bydliště v Motole, v parku, kterým procházel do práce – sklenářské dílny. Přiznal se také k osmnácti znásilněním. Ostatky jedné ze žen (prsa a genitál) uvařil v osolené vodě a naservíroval si je s hořčicí a křenem. Podle znalců v oboru byl primitivní psychopat bez možnosti nápravy. Byl oběšen na Pankráci v srpnu 1986.

Sarah Haváčová ze Zlaté labutě: Odhodila boty a řádila!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.