Nemocný Bartoška ve Smyslu pro tumor: Natáčení proležel na lůžku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Nemocný Bartoška ve Smyslu pro tumor: Natáčení proležel na lůžku

Jiří Bartoška si ve Smyslu pro tumor zahrál onkologicky nemocného pacienta.
Jiří Bartoška si ve Smyslu pro tumor zahrál onkologicky nemocného pacienta. (Česká televize)

Denně mu maskéři holili hlavu a pak to celé strávil v pyžamu v nemocniční posteli. A to ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové a v ateliéru. Ne, že by na tom Jiří Bartoška (76), kterému se vrátila po 9 letech rakovina, byl tak špatně. Hříčkou osudu si ale ve Smyslu pro tumor zahrál pacienta s rakovinou mozku.

V době natáčení osmidílného seriálu pro něj onkologické onemocnění bylo jen vzpomínkou či zkouškou, kterou překonal. A byť si rakovinu mízních uzlin tehdy léčil raději jen ambulantně a podle režisérky Terezy Kopáčové (54) z nemocnic raději dost rychle mizel, ve scénáři žádný revers neměl.

Jiří Bartoška na zakončení MFF KV: Co mu napověděla manželka?

Video se připravuje ...

„Geniální bylo, že většinu natáčení jsem proležel v posteli, takže odpadly všechny ty režijní pokyny typu: Teď přijď zleva, tady si sedni a pak odejdi stejnou cestou, kterou jsi přišel. Opravdu geniální,“ pochvaloval si Bartoška mrazivou roli, která navíc skončí jeho smrtí. „A navíc jsem zjistil, ač jsem rodák z Pardubic, že je Hradec Králové zajímavější město. Odtočil jsem tam několik dnů,“ dodal.

Z 81 natáčecích dní štáb strávil na onkologii v tamní fakultní nemocnici 23 dní, a pořizoval záběry za běžného nemocničního provozu. Herce neodradilo ani to, že přišel kvůli roli o vlasy. „Maskéři mi denně hodinu před natáčením dokonale holili hlavu. Ale ta role mi přišla mimořádně zajímavá. A hlavně to nebyl jenom dvoudenní natáčecí maraton. Tereza mi nabídla krásnou velkou roli,“ pochvaloval si Bartoška, který to prý vzal překvapivě rychle. „Přestože věděl, že půjde dohola a bude půl roku vypadat, že se mu vrátila rakovina,“ řekla deníku Aha! režisérka a možná v té době vůbec netušila, čím si herec právě v soukromí prochází.

Jak deník Aha! už informoval, prezident MFF Karlovy Vary skutečně aktuálně podstupuje onkologickou léčbu v pražské Fakultní nemocnici Motol. Lékaři měli naštěstí návrat rakoviny zachytit včas na preventivní kontrole a jednat by se mělo o zapouzdřený nádor, který se dá dle lékařů mnohem lépe odstranit. Jak se s rakovinou bude prát v seriálu, sledujte 13. ledna od 20.10 v České televizi.

Bartoška bojuje s rakovinou. Dusno ve sněmovně. A pohřeb Hadrbolcové

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.