Nová kniha o Karlu Svobodovi (†68) odhalila: Půjčoval si prachy od Gotta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nová kniha o Karlu Svobodovi (†68) odhalila: Půjčoval si prachy od Gotta

Dobré účty dělají dobré přátele. Platilo to i pro oba Karly.
Dobré účty dělají dobré přátele. Platilo to i pro oba Karly. (Foto Aha! – Mária Rušinová, ara)

V pozůstalosti Karla Svobody (†68) se našel zajímavý papír. Dosvědčuje, že si hitmaker půjčoval od Karla Gotta (†80) peníze. A protože dobré účty – jak známo – dělají dobré přátele, dokonce to měli oba písemně! Zpěvák byl známý tím, že s penězi uměl zacházet prozřetelně. Nikdy bezhlavě nerozhazoval.

Splátka na oplátku Proto se na něj Svoboda s důvěrou obrátil, když začal uvažovat o tom, že v jevanské vile vybuduje nahrávací studio. Půjčil si tehdy na něj 100 000 Kčs, což by dnes byl minimálně milion korun. A to ho celý dům jen 6 let předtím přišel na pouhou polovinu, tedy 50 tisíc Kčs. Celý obnos vrátil Svoboda 7. června 1978. Svědčí o tom kvitance podepsaná oběma Karly, kterou si skladatel pečlivě schoval a jíž nyní jeho syn Petr Svoboda (43) zveřejnil ve své knize o tátovi s názvem Karel Svoboda – Žít.

Jméno úspěšného skladatele Karla Svobody (*19.12.1938 Praha – †28.1.2007) není svázáno pouze s písňovou tvorbou předních českých zpěváků, ale také s hudbou k filmům domácí i zahraniční produkce či k televizním seriálům. V roce 1985 vydal Supraphon LP album právě s jeho hudbou z televizních seriálů Návštěvníci a Létající Čestmír.

Video se připravuje ...

Miliony v hudbě

Do studia, kde pak vzniklo mnoho úspěšných hudebních projektů, pak už hitmaker postupem let vrážel rovnou miliony. „Je strašné, jak rychle technika stárne,“ bědoval před návštěvami. Skoro každý půl rok se totiž objevily o něco dokonalejší přístroje.

Z galeristy udělal milionáře

Karel Gott nepomohl půjčkou v těžké chvíli jen autorovi svých největších hitů. Počátkem 90. let se na něj obrátil dnes již slavný galerista Miro Smolák (72). „Potřeboval jsem na zahájení podnikání milionovou půjčku. Karel o ní přemýšlel asi jen třicet minut. Pak mi řekl, že souhlasí,“ vzpomíná Miro. Tehdejší Gottovo vstřícné gesto napomohlo tomu, že je dnes milionář i z něj.

Smrt hudebního krále Karla Svobody. Fotky z místa činu se někteří snažili prodat!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.