15 let po smrti hitmakera Karla Svobody: Až nyní vyšla jeho skladba | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

15 let po smrti hitmakera Karla Svobody: Až nyní vyšla jeho skladba

2004 Světový libretista Michael Kunze, Karel Gott a Karel Svoboda před jevanskou vilou.
2004 Světový libretista Michael Kunze, Karel Gott a Karel Svoboda před jevanskou vilou. (Foto Aha! – Martin J. Polák, ara)

Dlouhých 15 let je už hitmaker Karel Svoboda (†68) mrtev, přesto mu teď vyšla zbrusu nová písnička. A u jejího zrodu v Jevanech tenkrát nechyběl ani Karel Gott (†80), Vendula Svobodová (50) či skladatelův syn Petr Klein Svoboda (42). Ze vzácného setkání se nám podařilo získat fotografie!

U Svobody doma v Jevanech se sešli nejúspěšnější evropský muzikálový libretista Michael Kunze (79), nakladatel Jiří Paulů, textař Michael Prostějovský (74) a Karel Gott se svým tajemníkem Janem Adamem (58). Vzácnou návštěvu obskakovala Vendula se skladatelovým synem Petrem. Vypustil Rasputina Svoboda se tehdy rozhodl všem pustit ukázky z muzikálu Rasputin, na němž pracoval s Kunzem a který se měl odehrávat na carském dvoře v Petrohradu v letech 1916 až 1918. Šlo o velkou evropskou muzikálovou produkci, kterou měl režírovat slavný oscarový režisér Roman Polanski (89), který proslul filmy jako Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť nebo Pianista. Co si mohl Svoboda víc přát! Všechny hosty tedy usadil ve svém proslulém jevanském nahrávacím studiu a pustil jim všechno, co měl z Rasputina hotové.

Herec Saša Rašilov: Roli Karla Svobody (†68) v minisérii Iveta si vybojoval! Co vše pro to udělal?

Video se připravuje ...

Gott: To je bomba!

A nepustil nikoho ze studia dřív, než to všechno dohrálo. Ale ono bylo co poslouchat! Když Gott slyšel skladbu Sibiř, vykřikoval pořád dokola: „To je bomba!“ A Kunze nadšeně přizvukoval: „Karle, s Rasputinem se s Polanskim dostaneme až na Broadway!“ Na jaře 2007 čekala Svobodu schůzka s Polanskim a podepsání smlouvy. Měsíc a půl předtím se ale bohužel zastřelil... „Karel byl přítel. Zrealizovat projekt Rasputin s jiným skladatelem bych cítil jako podraz. Projekt zemřel spolu s Karlem,“ prohlásil tehdy Kunze.

Nazpívali ji 4 Tenoři

Po dlouhém jednání se Svobodovou rodinou teď píseň Sibiř, která měla zaznít v Rasputinovi, přece jen ožila. Nazpívali ji 4 Tenoři (Pavel Vítek, Marian Vojtko, Jan Kříž, Michal Bragagnolo) pod názvem Pýcha předchází pád.

Smrt hudebního krále Karla Svobody. Fotky z místa činu se někteří snažili prodat!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.