20 let od smrti Jiřího Svobody (†58): Hvězda jako bratr Karel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

20 let od smrti Jiřího Svobody (†58): Hvězda jako bratr Karel!

Svatba krásné Ireny a Jiřího Svobody, svědek Zdeněk Zelenka vpravo.
Svatba krásné Ireny a Jiřího Svobody, svědek Zdeněk Zelenka vpravo.  (Foto Aha! – Marek Pátek, archiv Zdeňka Zelenky)

Složil hudbu k filmům Nesmrtelná teta, Obecná škola, Anděl svádí ďábla, Hříšní lidé města brněnského či Hříchy pro pátera Knoxe. Jeho melodie tedy znají všichni, ale o něm se neví skoro nic. Jiří (†58), mladší bratr hitmakera Karla Svobody (†68) zemřel předčasně, dnes je to přesně 20 let.

Jiří, mladší bratr Karla Svobody, patřil ke dvorním skladatelům režiséra Zdeňka Zelenky (69). A byl to on, kdo šel Jirkovi za svědka na svatbě s atraktivní Irenou, která se zabývala modelingem. Právě Zelenka také o mimořádném, ale velmi uzavřeném tvůrci promluvil před časem v rádiu. „Na mé doporučení dělal hudbu k filmu Obecná škola. Jan Svěrák sháněl někoho, kdo by byl schopen udělat velkou širokou krásnou českou hudbu àla Dvořák a Smetana. Tak jsem mu řekl, že znám jediného takového skladatele, a to je Jirka Svoboda. Následně Svěrákovi dělal hudbu i ve filmu Akumulátor,“ dodal ještě Zelenka.

Hudbu měl v hlavě

Jiří žil jen hudbou, na večírky příliš nebyl, velké společnosti se zcela stranil. Existuje jen několik snímků, které za jeho života vznikly. Zatímco slavnější bratr Karel plnil stránky novin i časopisů a byl ozdobou premiér, Jirka seděl ve své pracovně u klavíru. „Bylo fascinující ho sledovat při práci,“ popisuje Zdeněk Zelenka. Jako skutečně jeden z mála byl skladateli blízko. „Psal noty tak, jako my píšeme dopis. Já měl sice piano, ale to ani neotevřel. Podepřel si hlavu a psal. Všechno dokonale slyšel v hlavě. Byl v tom poctivej, než by ho to napadlo blbě, tak radši nepsal vůbec,“ uzavřel Zelenka svoje vzpomínání.

Dostaveníčko se Zemanem v Lánech. Palivo zlevňuje a pocta Svobodovi bez vdovy Venduly

Video se připravuje ...

Dobrý učitel

Mezi bratry Svobodovými nebyla řevnivost. Napřed dělal o sedm let mladší Jirka Karlovi aranže – napříkad u písní z pohádky Tři oříšky pro Popelku, pak začal skládat sám. Učil také na konzervatoři, studovali u něj například hudebníci Jiří Škorpík (51) a Daniel Barták (43). Jeho hudebním vzorem byl Ennio Morricone (†91).

Zemřel na cukrovku

Jiří trpěl těžkou cukrovkou a s dietou si starosti moc nedělal. Když Zelenka točil v roce 2002 film Bankrotáři, k němuž Jiří Svoboda skládal hudbu, udělalo se mu najednou zle. Režisér tedy rychle zavolal sanitku. Srdce skvělého skladatele totiž pracovalo jen na 30 procent. Neuměl se šetřit, muzika mu byla vším. Za několik měsíců zemřel.

Jméno úspěšného skladatele Karla Svobody (*19.12.1938 Praha – †28.1.2007) není svázáno pouze s písňovou tvorbou předních českých zpěváků, ale také s hudbou k filmům domácí i zahraniční produkce či k televizním seriálům. V roce 1985 vydal Supraphon LP album právě s jeho hudbou z televizních seriálů Návštěvníci a Létající Čestmír.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.