40 let od premiéry Návštěvníků: Seriál před soudem, Dáda v ohrožení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

40 let od premiéry Návštěvníků: Seriál před soudem, Dáda v ohrožení

Seriál Návštěvníci se zapsal do paměti všech milovníků sci-fi
Seriál Návštěvníci se zapsal do paměti všech milovníků sci-fi (Wikipedia, Česká televize)

Neuvěřitelných 40 let oslaví v letošním roce sci-fi seriál Návštěvníci, jenž i po takové době patří mezi vůbec to nejlepší z české seriálové scény. Přestože se dodnes reprízují a těší se velké oblibě, ani tento patnáctidílný televizní počin se nevyhnul komplikacím…

První epizoda spatřila světlo televizní obrazovky 5. listopadu roku 1983. Na tu dobu velmi nákladný seriál rozhodně nebyl vytvořen metodou pokus-omyl. Rozpočet podpořen západoněmeckou televizí WDR a hvězdné obsazení v čele s Vlastimilem Brodským (†81) alias dědou Drchlíkem nedovolovaly tvůrcům šlápnout vedle. Dvojice Jindřich Polák (†78) a Otta Hoffman (†61), velmi progresivní speciální efekty a hudba od Karla Svobody (†68) již předem garantovaly kvalitu, která se nakonec potvrdila.

Co všechno předpověděli kultovní Návštěvníci? Komu šlo při natáčení o život a proč musel seriál do trezoru?

Video se připravuje ...

Seriál o záchraně světa, které měla dosáhnout čtveřice vědců z budoucnosti za pomocí vědeckých myšlenek geniálního matematika 20. století Adama Bernaua, ovšem zažil i strastiplné momenty. Jak napsal web iDnes.cz, seriál na přelomu 80. a 90. let čelil obvinění vdovy po akademikovi Janu Filipovi, které se nelíbilo, že tvůrci pro jednu z hlavních postav zvolili jméno jejího muže.

Malý pitaval z velkého města. Jak se řešily kriminalistické případy v Československu a proč herci nesměli mít vousy?

Video se připravuje ...

Soudní spor nakonec vyhrála, a tak muselo být seriálové jméno pozměněno na Jana Richarda. „Bylo to paradoxní, protože manžel té vdovy byl Josefu Bláhovi, který ho hrál, skutečně i fyzicky podobný,“ vzpomíná Dáda Patrasová, jež ztvárnila Káťu.

Ani herečce se během natáčení nevyhnuly komplikace. Tehdy ji a jejího manžela Felixe Slováčka někteří podezřívali z plánované emigrace. Tvůrci seriálu se proto museli zaručit, že k ničemu takovému rozhodně nedojde. V opačném případě by museli hledat novou Káťu. Seriál byl nakonec dotočen a dodnes patří i po celé Evropě mezi to nejlepší, co se u nás před sametovou revolucí natočilo.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.