Zpěvačka Naďa Urbánková (†83): Rvačka se soudruhy kvůli Antichartě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zpěvačka Naďa Urbánková (†83): Rvačka se soudruhy kvůli Antichartě!

Naďa Urbánková
Naďa Urbánková  (ara)

Přestože byla velmi populární zpěvačkou, Naďa Urbánková (†83) Antichartu nepodepsala! Zachránilo ji rizikové těhotenství a vznětlivý manžel Jan Nemejovský (78). „Dal fízlům, když si přišli pro podpis k nám domů, do držky,“ přiznala Aha! Naďa u příležitosti 40. výročí Anticharty.

V době, kdy vznikla Charta 77, byla Naďa už pětinásobnou Zlatou slavicí, lidé ji milovali a ona nevěděla, kam dřív skočit. „K tomu všemu jsme s manželem čekali dítě. Tak jsem se vznášela na obláčku a vůbec jsem ani netušila, že vznikla nějaká Charta. Potom jsem ale těžce spadla na zem,“ vzpomínala Naďa na dobu, kdy komunisté lanařili umělce, aby přišli do Divadla hudby podepsat Antichartu. Naďa v té době měla rizikové těhotenství a musela měsíc ležet doma.

Anticharta

Video se připravuje ...

Dopadlo to hrozně

„Bylo tedy jasné, že mě nikdo v Divadle hudby neuvidí. Oni za mnou přišli ale přímo domů. Byla jsem slavná a potřebovali mě. A dopadlo to hrozně,“ popisovala dál zpěvačka. Tehdy měla 14 dní před porodem, ale miminko mělo omotanou pupeční šňůru kolem krku. Její manžel, který s ní byl doma, se strašně naštval. „Křičel na ně, co to po mne v mém stavu chtějí, no a nakonec si s těmi fízly dali do držky. Padalo se i ze schodů. Ale všechno jsme to pořádně odnesli,“ komentovala zpěvačka. Nemejovského, který tehdy pracoval v Artii, vyhodili z práce a Naďa měla problémy v Pragokoncertu.

Narodila se Linda

„Bylo jim úplně jedno, že nebudeme mít co jíst. Čtrnáct dní po tom incidentu ale nastal ten nejkrásnější okamžik mého života. Narodila se mi dcera Linda a já v ruce držela svoje největší štěstí,“ dojala se i Naďa. Linda, která si potom dala umělecké jméno Jana Fabiánová (43), přišla na svět císařem.

Zemřela Naďa Urbánková (†83): Prošla si těžkými životními zkouškami

Video se připravuje ...

Co byla Anticharta?

Byla to podpisová kampaň zorganizovaná komunistickou vládnoucí mocí jako odmítavá reakce na prohlášení Charty 77. Do Národního divadla byli pozváni národní umělci, herci a jiné osobnosti známé z kulturního života, do Divadla hudby zase zpěváci a hudebníci. Ti, kdo nepodepsali, měli pak na dlouhá léta zákaz činnosti a jiné profesní problémy.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.