Souboj o Hrad: Babiš a Pavel se přetahují o voliče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Souboj o Hrad: Babiš a Pavel se přetahují o voliče!

Petr Pavel během návštěvy ostravských oceláren (20. 1. 2023)
Petr Pavel během návštěvy ostravských oceláren (20. 1. 2023) (ČTK / Ožana Jaroslav)

Už za týden budeme znát jméno příštího prezidenta. Stane se jím buď Petr Pavel (61) nebo Andrej Babiš (68, ANO). A oba se přetahují o voliče. Získat je chtějí i v místech, kde to projeli a proto se svou kampaní objíždí zemi. A jaká při jejich výjezdech panuje atmosféra?

Generál plní náměstí

Na vlně nadšených fanoušků se v posledních dnech veze generál Petr Pavel. Toho na náměstích v Ústí nad Labem, Ostravě a včera i v Brně vítaly tisíce lidí. „Všichni, kteří se vám snaží tvrdit, že jsou dělící čáry mezi Prahou a zbytkem republiky... Tak je to nesmysl,“ řekl Pavel svým příznivcům ve čtvrtek na Masarykově náměstí v hornickém centru. Přitom právě v Ostravě v prvním kole Pavel dalece zaostával za svým konkurentem Babišem. Generál dostal 30,32 % hlasů a expremiér o necelých 14 procent víc. Při jeho výjezdu do centra Moravskoslezského kraje ale o něj zájem byl velký. Kromě davu na náměstí, se za ním snažily přijít stovky lidí večer na pivo. Kapacita podniku ale z daleka nestačila. Zajímavostí je, že Pavla například do Ostravy doprovodili neúspěšní kandidáti Danuše Nerudová (44) a Pavel Fischer (57).

Návštěva ocelárny

Než Pavel odjel včera ráno do Brna, tak se zastavil ještě v ocelárnách Vítkovice Steel, kde mluvil se zdejšími zaměstnanci. Ti, jak Pavel sám řekl, se zajímali o situaci na Ukrajině, protože mnoho surovin, se kterými pracují, pochází z Ruska. „Mají obavu, co bude dál,“ sdělil po debatě generál.

Mítink Andreje Babiše v Děčíně

Video se připravuje ...

Setkání s politiky ANO

Během návštěvy Ostravy se Pavel setkal také s místním primátorem Tomášem Macurou (58) a moravskoslezským hejtmanem Ivo Vondrákem (63), kteří ho oba ve volbě veřejně podpořili. Pikantní na tom je, že oba jsou členové z hnutí ANO, jehož předseda proti generálovi kandiduje. „Dovedu si představit, že uvnitř hnutí ANO to asi vyžadovalo odvahu se postavit proti tomu hlavnímu proudu,“ okomentoval jejich podporu Pavel. Pochopení ale pro ně nemá šéfka poslanců hnutí Alena Schillerová (58). „Je to podraz,“ řekla Seznam Zprávám.

82 procent voličů?

Účast v druhém kole prezidentských voleb by mohla být rekordní. Podle průzkumu agentury Median pro Radiožurnál, se chce druhého kola zúčastnit 82 procent voličů. Jednalo by se tak o nejvyšší účast v historii samostatného Česka, kdy nejvíc voličů hlasovalo ve sněmovních volbách v roce 1996. K urnám jich tehdy přišlo 76,4 procent.

Expremiér »doprovází« odpůrci

Expremiér na rozdíl od svého protikandidáta má na cestách nejenom příznivce, ale i odpůrce. Babiše »vítají« skoro všude kam přijede, jako včera ráno na vlakovém nádraží v Liberci. V rukách měly transparenty s hesly, pískaly a křičeli, že na Hrad patří jeho konkurent. Oba tábory dokonce včera ve městě pod Ještědem rozdělila tramvajová kolej na Soukenném náměstí. Tramvají pak odjel Babiš z Liberce do Jablonce nad Nisou. Doprovázela ho poprvé i manželka Monika (48). „Není mi to moc příjemné. Je mi líto, že to musí manžel poslouchat,“ řekla ČTK na adresu manželových odpůrců. S odporem ale Babiš mohl počítat, v Libereckém kraji totiž vyhrál v prvním kole Petr Pavel. Do svého programu včera také Babiš nečekaně zařadil i Děčín, kde se odpoledne sešel na Masarykově náměstí se svými příznivci.

Barták v publiku

Protestující byli ú Babiše i při jeho čtvrteční debatě v Benešově. Ti stáli nejen před hotelem Pošta, kde se akce konala, ale část z nich se dostala i do zaplněného sálu. Tam k jejich smůle značně převažovali expremiérovy příznivci, kteří bouřlivým potleskem reagovali na jeho slova o plánu na uspořádání míroého summitu v Praze. Během debaty Babiš zmínil i čtvrteční prezidentskou debatu s Paavlem v Blesku, kterou absolvoval hned to ráno, kde si generála podle svých slov namazal na chleba. V publiku byl i vloni z vězení propuštěný lékař Jaroslav Barták (64), který byl odsouzen za znásilnění svých asistentek. Babiše se chtěl na něco zeptat, ten mu ale neudělil slovo.

Studenti zvolili

Pavla Druhé kolo studentských prezidentských voleb vyhrál s velkým náskokem Petr Pavel. Ve druhém kole dostal téměř 86 procent všech hlasů. Přes 20 procent Babiš dostal jen ve dvou krajích a to ve Zlínském a Ústeckém. Dohromady se do voleb nanečisto zapojilo přes 52 tisíc studentů napříč Českem.

Politolog Kopeček pro Aha!: Pomoct jim to může

Může vůbec kandidátům objíždění regionů, kde měli horší skóre v první kole přihrát nové voliče? „Přitáhnout jim to nějaké může, ale má to ještě jeden účel. Třeba u Pavla je vidět snaha ukázat, že je normální člověk, který není nebezpečí, jak ho kampaň Babiše vykresluje,“ řekl Aha! politolog Lubomír Kopeček. Naopak důvodem expremiérovy návštěvy Liberce si politolog není tak jistý. „Smysl dávalo vystání si fronty na korunovační klenoty, aby ukázal, že je tradičnější a konzervativnější kandidát, návštěva Liberce už ale tak moc ne,“ sdělil politolog, podle kterého má Babišova kampaň na severu možná za cíl přetáhnout specifické voliče, kteří jeho týmu v průzkumu vyšli, že by ho mohli volit...

Souboj titánů: Včem by byl lepší Pavel a v čem Babiš

Video se připravuje ...



Přečtěte si
pravlast
22. 1. 2023 • 11:05

Premiér nás přesvědčuje že jsme ve válce,další sqadra uč řinčí zbraněmi a chce aktivní zálohy,dobrovolníky a poslat všechny na jatka a potom celý stát do déle*prrr.Ta agónie bude dost rychlá,naštěstí.A s další pomocí západu bude definitivně hotovo - konečné řešení kam se slovanskými národy.

hejhej
21. 1. 2023 • 14:29

Komunista Pávek, předseda ZO KSČ - ten jim musel být silně oddaný , jinak by takovou funkci nemohl zastávat. A takového podporuje prý demokratická vláda neschopného Fialy.

hejhej
21. 1. 2023 • 08:22

safinka59:
Opravdový hnus co předvádí nejhorší vláda slepenců a jejich kandidát - kovaný komunista, korouhvička Pavel - Pávek.

Inka
21. 1. 2023 • 07:44

Morálně čistá Danushe a Fischer společně s Milionem chvilek !
Transparentní účet Milionu chvilek a červeně značené výdaje za jeden poslední měsíc.
Placený komparz a plně naložené autobusy vezoucí plnit náměstí na podporu špiona Pávka !
Každý kdo chce se může přesvědčit na webových stránkách Milionu chvilek - Facebook !
Hnus !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.