Slavná role zničila Vránová manželství: SKANDÁL JAKO HROM! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Slavná role zničila Vránové nejen manželství: SKANDÁL JAKO HROM!

Slavná pohádka herečce zásadně změnila život.
Slavná pohádka herečce zásadně změnila život. (Foto ara)

Navždy bude Pyšnou princeznou, i když se jí to pramálo líbí. Na druhé straně je přece fajn a je to dar, když si vás několik generací pamatuje z tak krásné pohádky. Herečka Alena Vránová včera oslavila devadesátiny. Ztvárnila plno dalších, zajímavějších rolí. Na princeznu se ale zapomenout nedá...

Už jen z toho důvodu, že jí Pyšná princezna (1952) fatálně změnila život. A otevřela oči! Alena zrovna nastupovala na DAMU, dostala tak skvělou příležitost, ale rozpadlo se jí následně první manželství. A právě okolo toho se rozpoutala aféra, která z osobní soukromé roviny přerostla ve veřejnou a politickou. V éře tuhého komunismu, zkraje padesátých let, mladí svazáci bezvýhradně věřili myšlence socialismu. „Odjel jsem s Fučíkovým souborem do Berlína na festival mládeže a doma nechal mladou ženu. Když jsem se vrátil, její srdce uloupil jiný muž,“ líčí po letech Pavel Kohout (94), dnes světově uznávaný spisovatel a dramatik.

Vztahy řešila strana

Jeho Krasomila se zakoukala do krále Miroslava v podání Vladimíra Ráže (†77). On byl také ženatý, dokonce měl dítě. Kohout, tehdy fanatický prorežimní básník, rozpoutal peklo. Veřejně oba vyzýval, ať románek ukončí. Na schůzích se řešil jejich vztah jako protisocialistické amorální chování. Oba čelili veřejnému pohoršení, které vyústilo v proces. „Navštívil jsem dokonce svého soka v lásce. A nakonec jsem napsal divadelní hru o intelektuálovi, který odloudí svazačku jejímu milému. Hrozná hra, blábol, několikrát jsem se od té doby Aleně omluvil,“ vyprávěl Kohout v pořadu České televize O komunismu a socialismu (2022).

Zemřela dcera Aleny Vránové: Před smrtí prosila mámu o pomoc!

Video se připravuje ...

Později obrátil, stal se protirežimním autorem a byl vystěhován do Vídně. Jenže v době vztahu s Alenou Vránovou byl ještě posedlý levicovými myšlenkami. „Chtěli jsme spolu založit socialistickou rodinu, mít spolu socialistické děti a budovat spolu socialismus. Tak jsme oba uvažovali,“ přiznává ten, jemuž později komunisté citelně škodili. „Věřil jsem straně, věřil jsem Aleně Vránové a v obou případech jsem strašlivě naletěl.“

Vránová sice nedostala několik zajímavých rolí, ale postupně se na aféru zapomnělo. S Rážem měli dceru, která se v pětapadesáti letech upila k smrti. Ráž se postupně z Alenina života vytrácel, chodil za jinými, nakonec se dohodli na rozvodu. I když měla v některých ohledech v životě smůlu, stovky úžasných rolí a obdiv diváků a radost z divadla ji to vynahradily.

Pyšná princezna Alena Vránová: Dvě zpackaná manželství a tragická smrt jediné dcery

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.