Ohnivé peklo u Hřenska: Strach o Gottovu roubenku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ohnivé peklo u Hřenska: Strach o Gottovu roubenku!

Gottova milovaná roubenka
Gottova milovaná roubenka (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Černé chvíle zahalené do ještě černějšího dýmu prožívá Hřensko a s ním celá země! Včera už třetím dnem bojovali hasiči s obrovským požárem národního parku České Švýcarsko. Do boje s běsnícím živlem bylo nasazeno 410 hasičů z 83 jednotek.

Hořet začalo v neděli ráno v Malinovém dole, asi dva kilometry od turisty velmi oblíbené Pravčické brány. V pondělí odpoledne měli hasiči lokalitu po mnohahodinovém boji s ohněm pod kontrolou, ale najednou se zvedl vítr a požár se začal znovu šířit. Narychlo muselo být evakuováno 140 lidí z Pravčické brány a tábora v Dolském Mlýnu. Před 18. hodinou museli hasiči evakuovat desítky obyvatel Mezné a sousední osady Mezní Louka. Krátce po půlnoci muselo kvůli šířícímu se ohni utéct do bezpečí 50 obyvatel Hřenska z pravého břehu řeky Kamenice.

Hasiči vyklidili i německý dětský tábor ve Ferdinandově. Park České Švýcarsko uvažuje o pomoci lidem, kterým oheň vzal obydlí. Přímo v Hřensku hasiči od včerejšího rána pomocí výškové techniky ochlazovali skály za hotely, v kterých už nebylo ani živáčka. Znovu létaly vrtulníky, bambi vaky nabíraly vodu z Labe a shazovaly ji na požářiště. Česko zároveň požádalo Slovensko o půjčení hasicích vrtulníků, které nedávno pomáhaly hasit požáry ve Slovinsku, a poptává v dalších státech velkokapacitní letadla na hašení. Rozsah škod zatím nelze odhadnout, ani to, zda se dostal k Pravčické bráně. Podle hasičů bylo včera večer zasaženo požárem území o rozloze 1000 hektarů.

Co bude, pokud Rusko nepustí plyn? Ivana překvapila fanoušky a požár v Chorvatsku

Video se připravuje ...

Strach o Gottovu roubenku

Nekončící boj hasičů s ohněm v okolí Hřenska s napětím sledují nejen místní obyvatelé, ale i celebrity, které v této lokalitě mají své chaty či chalupy. Strachuje se i rodina Karla Gotta (†80), který si ke konci života zamiloval nedalekou Doubici. Ve vesničce, která se nachází na rozhraní Lužických hor a Národního parku České Švýcarsko, si Slavík nechal postavit krásnou roubenku. V okamžiku uzávěrky dnešního vydání Aha! hořelo pouhých 12 kilometrů od stavení a požár dál postupoval kolem obce Vysoká Lípa.

Vítr vanoucí směrem k roubence Gottových může způsobit prohoření porostu. Vdova po zpěvákovi Ivana Gottová (46) tak má proto z pochopitelných důvodů jistě obavy, aby se oheň v příštích hodinách nedostal až k Doubici. Obce v okolí národního parku včetně Doubice požádaly večer o urychlený pokos luk tak, aby téměř suchá biomasa nebyla příčinou ohrožení kvůli šířícímu se požáru.

Marek Ztracený na poctě pro Gotta: Nemám trému, ale respekt

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Jan Pěkný
27. 7. 2022 • 08:40

Nevím,jestli autoři článku vím ,kde Gottova roubenka je.Kdyby měla být ohrožena ohněm, muselo by shořet půlka okresu Děčín.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.