Požár u Hřenska: Smradlavý kouř dusí Česko! Je nebezpečný a jak se chránit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Požár u Hřenska: Smradlavý kouř dusí Česko! Je nebezpečný a jak se chránit?

Požár v Českém Švýcarsku. (25.7.2022)
Požár v Českém Švýcarsku. (25.7.2022) (Facebook SDH Rumburk)

Více než sto padesát hasičů bojovalo včera už druhým dnem s ohněm v Národním parku České Švýcarsko. Požár se rozšiřoval u Hřenska nedaleko turisty oblíbené Pravčické brány. Ohnivý živel pomáhaly hasit dva vrtulníky a letadlo. Povolány byly i posily z Německa. Zápach a kouř zasáhly i do dalších krajů, lidé si na ně stěžují v Pardubickém kraji i v Praze.

Hořet začalo v neděli v Malinovém dole. Později se oheň rozšířil přes silnici do další části lesa k soutěskám. Z Pravčické brány evakuovali hasiči 80 turistů, ze skautského tábora v Dolském mlýně dalších 60. Před 18. hodinolu začali evakuovat celou obec Mezná, která je jedinou obcí v katastru Českého Švýcarska.

Požár v Českém Švýcarsku

Video se připravuje ...

Obyvatele odváželi do Krásné Lípy. Odpoledne se oheň kvůli větru rozšířil i do Německa. „Problém máme v těžko přístupném terénu a také ve velkém převýšení, kam se hasiči s technikou obtížně dostávají,“ řekl Aha! mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Škoda ani příčina nejsou zatím známy.

Víte, že při požáru je největším nebezpečím jedovatý kouř?

Při nedokonalém hoření vznikají zplodiny schopné dalšího hoření. Při požáru musíte vždy počítat s tím, že se jedná o nedokonalé hoření, ale pokaždé s jinou kvalitou hoření podle druhu hořlavé látky a přístupu oxidačního prostředku (vzduchu). Častým produktem nedokonalého hoření je u organických hmot oxid uhelnatý, který je jedovatý a ve směsi se vzduchem také výbušný. U nedokonalého hoření mnoha druhů plastů vznikají produkty jako kyanovodík, jedovaté oxidy dusíku a síry, karcinogenní a mutagenní látky. Před jedovatým kouřem si tedy vždy chraňte dýchací cesty (ústa i nos) kapesníkem, ručníkem, šátkem, tričkem, a pokud to jde, látku namočte. Při pohybu v zakouřeném prostoru se pohybujte při zemi (ve dřepu, po kolenou), kouř se zpočátku drží u stropu. Při silném zakouření prostoru zbytečně neriskujte průchod - hrozí vám otrava jedovatými zplodinami, ztráta orientace a následně ztráta vědomí. (převzato z webových stránek Hasičského záchranného sboru ČR)



Přečtěte si
Jelimanek
27. 7. 2022 • 22:45

Tam je prej smradu jako v Cařihradu👳

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.