Obec v Českém Švýcarsku odolala plamenům, ale... Strach a zoufalství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Obec v Českém Švýcarsku odolala plamenům, ale... Strach a zoufalství!

Značka Janova zahalená kouřem z nedalekého požáru.
Značka Janova zahalená kouřem z nedalekého požáru.  (Foto čtenáři Aha!)

Liduprázdné ulice, hrobové ticho zamořené dýmem a všudypřítomný strach z toho, že oheň zaútočí! Tak vypadá izolovaný Janov. Vesničku v těžce zkoušeném Českém Švýcarsku, které ještě ve středu hrozila evakuace, dokázali hasiči od plamenů uchránit.

Kromě zásobovacích vozů a hasičů se do obce ani ven nikdo jiný nedostane. Nikomu z 270 místních obyvatel není do řeči, schovaní ve svých příbytcích a s obrovskými obavami očekávají, co bude dál. I když oheň se daří držet v bezpečné vzdálenosti od obydlené oblasti, na ulici vycházejí jen zřídka. „Je to strach, který se nedá popsat. Musí se zažít na vlastní kůži. Takhle vypadá opravdové zoufalství,“ popisoval včera Aha! jeden z místních obyvatel. Vystoupit z anonymity odmítl. Jelikož vesnice byla od plamenů ušetřena, našli v ní útočiště lidé z vypálené Mezné. „Bydlí v hotelu a čekají, co se bude dít. Všichni jsou ale v bezpečí,“ uvedl obyvatel Janova. Svoji základnu mají v obci i hasiči, kteří odtud vyrážejí do akce.

Čekání na páníčky

Jediné živé bytosti venku jsou psi. Za ploty či v kotcích pozorují dění a je na nich vidět, že i oni mají strach. Jako by tušili, jaká hrůza se kolem nich odehrává.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.