Hasiči v Hřensku dále zmenšují plochu požáru: Vodu nosí na zádech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Hasiči v Hřensku dále zmenšují plochu požáru: Vodu nosí na zádech!

Hasiči mají v Pravčickém dole stále napilno.
Hasiči mají v Pravčickém dole stále napilno. (Foto ČTK/Ondřej Hájek )

Hasiči, kteří dvanáct dnů bojují s požárem v Českém Švýcarsku, už sice nečelí obrovským plamenům, ale za skrytými ohnisky se vydávají do terénu s 20 litry vody na zádech.

Hasiči včera zasahovali na ploše 498 hektarů. Je to již zhruba polovina původně ohněm zasaženého území. Z pozorovatelny na Pravčické bráně sledují, kde by mohla být skrytá ohniska. „S ohledem na to, že terén je nepřístupný, vydávají se hasiči na daná místa pěšky s vaky na zádech. Spolu s lany tak může celková zátěž představovat 26 kilogramů,“ upřesnil jejich mluvčí Martin Kavka. Hasiči se dostali pozemní cestou s vodou také na hranici s Německem a propojili se s tamními kolegy. Ve vzduchu bylo včera pět vrtulníků a švédská letadla. Letadla Antonov byla nasazena odpoledne. Likvidaci požáru komplikují silná vedra. Dnes může být podle meteorologů až 36 stupňů. Zásah hasičů bude stát zřejmě stovky milionů korun. Jen nasazení jednotek stojí až 20 milionů korun denně.

Kritická místa

Záchranáři se včera soustředili hlavně na oblast Křídelní stěny, Větrovce, Bouřňáku, Trianglu, soutěsek Kamenice a stěn v Hřensku. Evakuované obce Mezná, Mezní Louka a Hřensko jsou mimo nebezpečí, návrat obyvatel ale zatím možný není.

Natáčel dronem

Policie vyšetřuje případ muže, který natáčel požár vlastním dronem. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.