16 dnů boje hasičů s požárem v Českém Švýcarsku: Počasí dopřálo oddech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

16 dnů boje hasičů s požárem v Českém Švýcarsku: Počasí dopřálo oddech

Na spáleništích v Českém Švýcarsku vyrašila první tráva (7.8.2022)
Na spáleništích v Českém Švýcarsku vyrašila první tráva (7.8.2022) (reprofoto Twitter Martin Kavka)

S vypětím sil na hranici lidských možností přes dva týdny bojuje s plameny v Hřensku na 1000 hasičů. Vlídnější tvář jim po extrémních vedrech nastavilo víkendové počasí.

V pátek do Hřenska přišlo vytoužené ochlazení. Hasiče, kteří tam v tropických teplotách čelili plamenům, moc nepotěšilo. Místo pořádných přeháněk přišla bouře skoro bez deště. Silné poryvy větru mařily hašení a v noci rozdmýchaly ohniska v okolí Větrovce a Oltářního kamene. Přes víkend se naštěstí počasí umoudřilo a hasičům se díky až desetistupňovému poklesu teplot v náročném terénu pracovalo lépe. Stromy a skály v Hřensku opět prozkoumávaly drony a vodní spoustou je skrápěly vrtulníky i speciální letouny Canadair.

Hoří skála!

Na jihu od řeky Kamenice hasiči hlásí uhašeno. Na severu ale plameny šlehají v nedostupných místech u Pravčické brány, západní části skal nad Hřenskem a vrchů Větrovec a Bouřňák. Právě tam nyní hasiči upínají síly. „Ve skalních štěrbinách a podrostu jsou skrytá ohniska,“ vysvětlil jejich mluvčí Martin Kavka. I tak by podle něj měli hasiči požár zlikvidovat do konce tohoto týdne.

Budují zázemí

Kromě boje s plameny si o víkendu hasiči v Hřensku budovali zázemí. „Připravujeme místa pro čerpací stanoviště, která tu zanecháme po našem odjezdu pro požární dohlídku. Je potřeba pro nádrže zajistit stabilní dálkovou dopravu vody,“ sdělil Martin Kavka. Budují i trvalé zdroje vody pro kritické oblasti, například u Pravčické brány.

Vzdušná síla

Skrytá ohniska požáru likvidují hasiči efektivně pomocí letecké techniky. Včera nalétávala speciální hasící letadla na kopce Bouřňák a Větrovec. Čtyři vrtulníky shazovali vodu na Křídelní stěnu a východní část od Pravčické brány.

Pod dohledem! 

Podle Martina Kavky by v budoucnu měla vzniknout strategie budoucího požárního dohledu nad celým územím. Mohl by být zajišťován drony, vrtulníky, jednotkami dobrovolných i profesionálních hasičů i pracovníky parku.

Ohnivé peklo

Plameny vyšlehly v Českém Švýcarsku 24. července a zasáhly asi 1060 hektarů. V boji proti nim bylo nasazeno 1000 profesionálních a dobrovolných hasičů, těžká technika včetně záchranářského vozu Golem, hasících vrtulníků a speciálních hasících letadel Canadair. S identifikací skrytých ohnisek pomáhají hasičům drony. Nyní pracují na likvidaci menších ohnisek na ploše menší 390 hektarů

Vedra se vrátí

Počasí v podobě ochlazení vyšlo hasičům vstříc jen nakrátko. Už ode dneška se totiž v Hřensku opět začne oteplovat. Zítra bude polojasno a až 27 °C a v pátek dokonce 29 °C. O víkendu se denní teploty v Českém Švýcarsku budou pohybovat kolem 31 °C. To už podle hasičů ale bude nejspíše po požáru.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.