Rozzlobení hoteliéři z Českého Švýcarska: Ubytovali hasiče, peníze ale nedostali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rozzlobení hoteliéři z Českého Švýcarska: Ubytovali hasiče, peníze ale nedostali!

Požár v Českém Švýcarsku likvidovaly stovky hasičů z celé republiky.
Požár v Českém Švýcarsku likvidovaly stovky hasičů z celé republiky. (Foto HZS a Roman Pluháček)

Poskytli jim ubytování i stravu, a nedostali za to doposud ani korunu. Řeč je o podnikatelích z Českého Švýcarska, jejichž hotely během rozsáhlého letního požáru v národním parku využili hasiči.

„Začátkem září jsme vyfakturovali něco málo přes milion korun, jelikož hasiči obsadili všechny čtyři naše budovy. Odvedli jsme z toho státu DPH, ale žádnou kompenzaci jsme zatím nedostali,“ postěžoval si provozovatel rezortu Mezná Roman Pluháček. Problém je prý s průtahy kolem dotace z ministerstva vnitra. „Stále probíhá realizace dotačního titulu a poskytovatelé mají ještě do příštího týdne možnost podat žádost včetně všech požadovaných dokladů, tedy doložení skutečných nákladů spojených s ubytováním hasičů,“ vysvětlila Pavla Jakoubková, mluvčí Generálního ředitelství HZS ČR, které pod ministerstvo spadá.

Celkem šest milionů následně dostane krajský úřad, který je rozdělí hoteliérům. Hotovo by mělo být do konce ledna. „Už teď je ale zřejmé, že je tato částka nedostatečná. Kraj proto proplatí vše a následně bude vyjednávat se státem, aby zbývající prostředky doplnil,“ uklidňuje mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.